Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Az ET korrupcióellenes csoportja rápirított a németekre

Infostart / MTI
2020. december 15. 18:29
Az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) nagyobb kormányzati átláthatóságra, egyértelműbb lobbi- és jobb összeférhetetlenségi szabályok kidolgozására szólította fel Németországot kedden közzétett jelentésében.

A strasbourgi testület beszámolója szerint Németországnak szigorúbban kell fellépnie az összeférhetetlenségek megelőzése és a kormány átláthatóságának javítása érdekében, továbbá rámutatott a korábban vezető tisztséget betöltő személyek és egyes vállalkozások közötti összefonódására, illetve ezek átláthatóságának hiányára is.

A jelentés elismeri, hogy általánosságban Németország hatékony korrupcióellenes jogszabálykerettel rendelkezik, továbbá jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt években, hogy javítsa a kormányzati átláthatóságot. Mindazonáltal felszólítja a berlini vezetést, hogy hozzon létre olyan lobbiszabályokat, amelyek elengedő információ nyilvánosságra kerülését biztosítják a

legfelsőbb vezető tisztséget betöltő személyek, és a különböző, törvényhozást befolyásolni kívánó érdekcsoportok kapcsolatrendszereiről.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy egyértelmű rendelkezéseket és útmutatásokat kell bevezetni a szövetségi miniszterek és a parlamenti államtitkárok számára az összeférhetetlenség megelőzésének érdekében. A legfelsőbb vezetői feladatokkal rendelkező személyeknek eseti jelleggel kell nyilvánosságra hozniuk a magán- és pénzügyi érdekeik és a hivatalos funkcióik közötti összeférhetetlenségeket. Németországban egyelőre nem léteznek ilyenfajta követelmények.

A hivatallal való visszaélések, nyerészkedés és illetéktelen befolyásolás táptalaja lehet az, amikor magas rangú állami tisztviselők magánszektorban folytatják pályafutásukat, ezért a GRECO azt is ajánlja, hogy ilyen esetekben a német kormány vezessen be szigorúbb magatartási kódexet magasabb etikai normákkal, és a hivatali időt követő tevékenységeknél hosszabbítsák meg a várakozási időszakot.