Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Infostart / MTI
2020. augusztus 13. 21:12
A békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot azután tette közzé Donald Trump amerikai elnök a Twitteren, hogy azt az izraeli kormányfő és az emírségek koronahercege mellett ő is aláírta.

Az amerikai elnök szerint a két ország diplomácia kapcsolatot létesít egymással és megállapodásokat írnak alá. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel. A pakisztáni külügyminiszter szerint azonban a megállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket, egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Twitteren üdvözölte a békemegállapodást. "Érdeklődéssel és elismeréssel követtem az Egyesült Államok, a testvéri Egyesült Arab Emírségek és Izrael állam közös nyilatkozatát, amely szerint véget vetnek a palesztin föld izraeli annexiójának" - írta. Egyiptomi várakozás szerint a megállapodás közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.

Az ENSZ főtitkára is üdvözölte az egyezséget. António Guterres szóvivője útján közölte: üdvözöl minden kezdeményezést, amely előmozdítja a békét és a biztonságot a közel-keleti térségben".