eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkos nő Zágrábban 2020. július 13-án. Ettől a naptól a koronavírus-járvány miatt kötelező a szájmaszk viselése az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Vegyesen változott a járványhelyzet a környező országokban, új szigorítás is van

Egyre "színesebb" az európai járványtérkép, a szomszédos országok közül Ukrajnában és Romániában a legrosszabb a helyzet.

Az általános karantén és a gazdasági leállások elkerülése végett a koronavírus-járvány újabb kitörésének megelőzésre kell koncentrálni - jelentette ki az Európai Bizottság egészségügyéért felelős biztosa. Sztella Kiriákidész azt mondta, hogy a korlátozások általános enyhítései szükségesek voltak a gazdaság újraindulásához, azonban a vírus még mindig jelen van, és lassan ismét erőre kap. Hangsúlyozta, hogy a második fertőzéshullám féken tartása érdekében az uniós tagállamok legszorosabb együttműködésére és koordinációra van szükség.

A magyar kormány rendelete értelmében szerda óta három színnel jelölt három kategóriára osztották a külföldi országokat (lista itt), ez alapján szabályozták a határátkelési lehetőséget és a Magyarországra való belépés utáni karanténkötelezettséget (korábbi cikkeink a szabályokról itt, a PCR-tesztelésről itt olvashatók.)

Ausztria (zöld)

Az elmúlt 24 órában 133-an fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában, ezzel egy kedvező folyamat tört meg; ezt megelőzően ugyanis két egymást követő napon száznál jóval kevesebben, 51-en, illetve 73-an kapták meg a fertőzést. A legtöbben Bécsben (46 fő), Felső-Ausztriában (30 fő), Alsó-Ausztriában (25 fő) és Stájerország tartományban (20 fő) fertőződtek meg, ugyanakkor Burgenlandban (5 fő), Tirolban (4 fő), Salzburg tartományban (2 fő) és Karintiában (1 fő) is történtek fertőződések.

Az alsó-ausztriai Bécsújhelyen a pünkösdi-karizmatikus mozgalom protestáns irányzat egyik közösségében alakult ki gócpont; itt a korábbi négyről kilencre nőtt a fertőzöttek száma. Az eset kapcsán 270 kontaktszemélyt kutattak fel. Ugyancsak Alsó-Ausztriában egy vágóhíd csaknem harminc dolgozója is megkapta a koronavírust; több mint 200-an kerültek házi karanténba, várva a tesztelésre.

Horvátország (zöld)

Kedden 92-vel nőtt az új fertőzöttek száma a hétfői 52-höz képest, elérve a 3953-at, és nem történt haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, az elmúlt három napban azonban mérséklődött az új esetek száma.

A válságstáb további szigorításokat jelentett be:

kötelezővé tette a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán és a pénzintézetekben, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben, mint a fodrász- és a szépségszalonokban.

Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező a védőfelszerelés viselése.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: bár kedden nőtt az új esetek száma,

nincsenek új járványgócok az országban,

a már ismert helyeken diagnosztizáltak új fertőzötteket. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt.

Szlovénia (zöld)

A kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 19-cel 1878-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn ez a szám 10 volt. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán közölte: a legfrissebb adatokat követően értekezik az országos közegészségügyi intézet, hogy megvitassa a járványhelyzetet az országban - tette hozzá. Továbbá aggodalmának adott hangot, hogy a vírus ismét "betört" a szeretetotthonokba, ahol összesen 24 új fertőzöttet regisztráltak.

Szlovákia (zöld)

Kedden 19 újabb, koronavírussal fertőződött személyt találtak Szlovákiában, velük együtt eddig összesen 1927 Covid-19 beteget regisztráltak. Összesen 28-an hunytak el a vírussal összefüggésben - derült ki a szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ tájékoztatásából.

A 19-ből négy-négy esetet diagnosztizáltak a Báni (Bánovce nad Bebravou), illetve az Eperjesi (Prešov ) járásban, három beteget találtak a Privigyei (Prievidza), kettőt a Pozsonyi járásban. Egy-egy fertőzöttet regisztráltak tegnap a Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom), a Besztercebányai, a Kassai, az Alsókubíni, a Kisszebeni és Trencséni járásokban – írta a hirek.sk. Tizenhárom személyt ápolnak kórházban, közülük hét páciens esetében igazolt a fertőzöttség. Intenzív osztályon ketten fekszenek, mesterséges lélegeztetésre senki sem szorul.

A hivatalos tájékoztató oldal szerint Szlovákiában továbbra is maszkot kell viselni a nyilvános helyeken, kivéve az éttermekben, kávézókban, amelyeknek a teraszai működnek, egymástól távolabb helyezett asztalokkal. Az üzletekben korlátozzák a bent lévők számát, az embereket egymástól 2 méteres távolság megtartására kérik.

Románia (sárga)

Az elmúlt 24 órában ismét több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, így szerdán meghaladta a tízezret az azonosított aktív esetek száma. Az utóbbi 24 órában 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi napon elhunyt 21 fertőzöttel 1952-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.

A bukaresti kormány szerdai ülésén újabb 30 napra meghosszabbította az éjfélkor lejárt veszélyhelyzetet. Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott:

a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, de a kormányhatározat szigorításokról sem rendelkezik.

Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

Szerbia (sárga)

Szerbiában egy nap alatt 18 639-ről 18 983-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden 13 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 418-ra nőtt.

Folyamatosan csökken az eredetileg a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tervezett korlátozó intézkedések miatt kirobbant tiltakozások lendülete. A tiltakozások a múlt kedden kezdődtek, amikor Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg újra kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt.

Ukrajna (piros)

A korábbi napok enyhébb növekedése után szerdára ismét nagy számban, nyolcszáz fölött regisztráltak új koronavírusos fertőzötteket egy nap alatt Ukrajnában, és az eddig azonosítottak száma velük együtt már meghaladta az 55 ezret. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még 800 fölött volt az újonnan azonosított betegek száma.

Előző nap a legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 171-et, a fővárosból Kijevből pedig 147-et. A statisztikában harmadik helyre ezúttal a keleti országrészben lévő Harkiv megye került napi 64 új fertőzöttel, Kárpátalja pedig a negyedik lett 57 új beteggel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában már arról beszélt, hogy a hónap végével lejáró országos karantént a tárcája még legalább egy hónappal kezdeményezi meghosszabbítani. Ezt a kérdést várhatóan a jövő héten tekinti át a kormány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×