eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt amerikai alelnök egy Los Angeles-i kampánygyűlésen 2020. március 3-án, az úgynevezett szuperkedden, amikor tizennégy amerikai államban tartanak előválasztást.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Trump kihívója kétezer milliárd dolláros tervvel állt elő

Joe Biden, az amerikai demokraták várható elnökjelöltje 2000 milliárd dolláros klímavédelmi tervet terjesztett elő.

Kifejtette: célja a küzdelem a klímaváltozás ellen, illetve ezzel egyidejűleg a gazdasági növekedés biztosítása is. Ennek érdekében teljesen átalakítaná az Egyesült Államok energiapolitkáját, és 2035-ig megszüntetné a szénalapú energiatermelésből eredő környezetszennyezést.

"Ezek a legfontosabb beruházások, amelyeket az amerikai emberek és a gazdaság hosszú távú egészségének szempontjából megtehetünk" - fogalmazott Joe Biden.

A demokraták várható elnökjelöltje úgy vélekedett, hogy

a gazdaság a koronavírus-járvány miatt "válságban van", de ez a válság alkalmat ad a korábbinál is erőteljesebb gazdaság megteremtésére.

Elemzők szerint a klímavédelmi küzdelem ígérete és az ezzel összefüggő beruházáspolitika illeszkedik a Demokrata Párt úgynevezett balszárnyának politikusai által az előválasztásokon hangoztatott környezetvédelmi javaslatokhoz. Ezek a javaslatok élvezik általában a demokrata párti politikusok támogatását, nézetkülönbség csupán a megvalósítás egyes részletiben van. Maga Biden az előválasztásokon még "csak" 1700 milliárd dollárt ígért a klímavédelemre az elkövetkező tíz évre.

A várható elnökjelölt nem fejtette ki az újságíróknak, hogy konkrétan hogyan és milyen forrásokból teremtené elő a klímavédelmi célokat szolgáló összegeket. Csupán a környezetszennyezés csökkentését szolgáló új beruházásokról ejtett szót. Elemzők adóemelést sejtenek lehetséges anyagi forrásként.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×