eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kormányellenes tüntetők a Bojko Boriszov vezette bolgár kormány távozását követelik Szófiában 2020. július 14-én. Az ellenzéki szocialista párt és Rumen Radev oroszbarát államfő által támogatott tüntetők megpróbáltak erőszakkal behatolni a parlamenti képviselők irodaházába.
Nyitókép: Kormányellenes tüntetők a Bojko Boriszov vezette bolgár kormány távozását követelik Szófiában 2020. július 14-én. Az ellenzéki szocialista párt és Rumen Radev oroszbarát államfő által támogatott tüntetők megpróbáltak erőszakkal behatolni a parlamenti képviselők irodaházába. (MTI/EPA/Vaszil Donev)

A bolgár elnök lemondatná a kormányt, három kulcstárca vezetőjét távozásra kérték

Rumen Radev bolgár államfő szerdán az ország népéhez intézett beszédében úgy foglalt állást, hogy a Bulgáriában zajló politikai folyamat újraindítására van szükség, amihez szerinte elengedhetetlen a kormány és a főügyész lemondása. Bojko Boriszov miniszterelnök később három kulcstárca vezetőjét távozásra kérte fel.

"Mára az emberek elutasítják a kudarcot vallott oligarchikus kormányzás modelljét. A politikai folyamat újraindításának és az ország fejlesztésének a kormány és a legfőbb ügyész lemondása és tisztességes választások megtartása által kell megvalósulnia" - jelentette ki az államfő.

Radev felhívta a figyelmet arra, hogy az ország népe elszánt a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcra. Össznépi tiltakozások zajlanak, amelyekben különböző korú és társadalmi helyzetű emberek vesznek részt - mutatott rá. Felszólította a megmozdulások résztvevőit, hogy őrizzék meg a tiltakozások békés jellegét, ne üljenek fel a provokációknak, a rendvédelmi szerveket pedig az erőszak elkerülésére intette.

Ezt követte a miniszterelnök nyilatkozata, amelyben távozásra kérte fel a pénzügyminisztert, a belügyminisztert és a gazdasági minisztert. A kormány ezután nyilatkozatot adott ki, mely szerint a miniszterelnök által távozásra felkért három tárcavezető csütörtökön benyújtja lemondását.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt azzal indokolta a miniszterek távozását, hogy így akarják eloszlatni azokat a feltételezéseket, miszerint függőségi viszonyban állnának az ellenzéki Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (MRF) török kisebbségi párttal, illetve annak egyik vezető tagjával, Deljan Peevszki üzletemberrel és médiamogullal. A GERB hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli a miniszterek kormányzati tevékenységét.

A bTV bolgár közszolgálati televízió szerint a GERB vezetése négy kiutat vizsgál a belpolitikai válságból. Az első lehetőség a Boriszov-kabinet azonnali lemondása és előrehozott választások megtartása lenne. A bTV szerint a GERB ez esetben az államfő által - az alkotmány értelmében - kijelölt ügyvivő kormány esetleges megtorlásától tart. A második variáció a GERB bizalmát élvező új kormány alakítása, amely a tavaszi választásokig vezetné az országot. A harmadik lehetséges megoldás az volna, ha Boriszov szabadságra menne, és ezzel párhuzamosan új minisztereket neveznének ki, akiket aztán a kormányfőhelyettesek irányítanának. A negyedik lehetőség, hogy miután Boriszov kormánya várhatóan átvészeli az egyik kisebb ellenzéki párt által szerdai szavazásra előterjesztett bizalmi indítványt, saját maga is bizalmi voksolást fog kérni. Ez alkalommal a GERB képviselői aközött választhatnak, hogy tartózkodnak vagy ellene szavaznak.

Szófiában és más bolgár városokban - Várnában, Burgaszban és Plovdivban - hatodik napja tartanak a korrupció ellen tiltakozó és a kormány távozását követelő megmozdulások, amelyek résztvevői az ország oligarcháival való összefonódással és maffiaszerű működéssel vádolják a kormányt.

Boriszov miniszterelnök korábban azt mondta, hogy hivatalban maradását az e heti európai uniós csúcstalálkozótól teszi függővé.

Bulgária az Európai Unió legszegényebb és a leginkább korruptnak minősített tagállama.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×