INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

koronavírus

franciaország

válságkezelés

gazdasági mentőcsomag

Emmanuel Macron francia elnök az első világháborút lezáró, compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának 101. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a diadalívnél, Párizsban 2019. november 11-én. 101 évvel ezelőtt az antanthatalmak, vagyis Nagy-Britannia és Franciaország, valamint a Német Birodalom képviselői beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton. Hivatalosan ezt tekintik az első világháború végének.

Macron ősszel újabb 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagot indít

Infostart / MTI

A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából beszélt a nemzethez a francia elnök. A bejelentett válságkezelő intézkedések jelentős része a fiatalok munkanélküliségét előzné meg, de hangsúlyos volt az adóemelés elvetéséről és a nyugdíjreform újragondolásával kapcsolatos kijelentése is.

"Meg vagyok arról győződve, hogy egy egész más országot építünk fel az elkövetkező tíz évben" - jelentette ki Emmanuel Macron államfő a francia forradalom ünnepén adott hagyományos élő televíziós interjúban annak kapcsán, hogy az eddig elindított 460 milliárd eurós ágazati válságkezelési intézkedéseken felül őszre újabb 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomag elindítását helyezte kilátásba. Az MTI tudósítása szerint a csomagból ipari, ökológiai, helyi, kulturális és oktatási kezdeményezéseket is támogatnak majd, a cél elsősorban a leépítések elkerülése, mértékük enyhítése.

Ez utóbbi érdekében például

adó- és járulékmentessé teszi a kormány a fiatalok foglalkoztatását,

emlékeztetve arra, hogy ősszel 700 ezer friss diplomás érkezik a munkaerőpiacra, illetve további egy szemeszternyi magas szintű továbbképzés finanszírozásával próbálják késeltetni mintegy 200 ezer végzős álláskeresővé válását. Miután az előző, 2008-as válság legnagyobb vesztese is a fiatal nemzedék lett világszerte, a francia kormány már jó előre ígéretet tett arra, hogy újfajta mechanizmusok bevetésével is igyekeznek ennek újra előfordulását megelőzni. Macron kiemelte azt a mintegy 300 ezer főnek felkínálni tervezett beilleszkedési szerződést, amellyel az állam segítené az egyébként elkallódó fiatalok munkapiaci integrációját. Az alacsonyan képzett fiatalok pedig egy vagy két évre mentesülhetnek minden adó- és illetékfizetés alól olyan munkakörökben, ahol maximum a minimálbér 1,6-szorosát keresik.

Macron megemlítette, hogy a nyugdíjreformot nem adta fel, de elismerte, hogy a járvány után más módon érdemes azt folytatni.

Bejelentette, hogy nem terveznek vállalati adóemeléseket, ugyanakkor a részvényeseket is önmérsékletre kérte az osztalékok megállapításánál. "Ha erőfeszítést kérünk az alkalmazottaktól, a részvényeseknek is muszáj erőfeszítéseket tenni" - mondta.

Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha az éghajlatváltozás elleni küzdelem fogalma minél hamarabb bekerülne a francia alkotmányba, ahogy azt az általa létrehozott úgynevezett polgári klímakonvenció 150 tagja javasolta, és azt is elmondta, hogy a francia kormány egy nagy energetikai felújítási programot indít az iskolákban és az idősotthonokban.

Nyitókép: MTI/EPA/Ludovic Marin
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018