eur:
393.1
usd:
367.77
bux:
65941.72
2024. április 24. szerda György
Berlin, 2018. június 26.Angela Merkel német kancellár (j) és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a berlini kancellári hivatalnál tartott fogadási ünnepségen 2018. június 26-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Angela Merkel: Németország hajlandó kompromisszumokra a rendkívüli uniós csúcson

Az idő sürget, mert nemcsak megegyezni kell, hanem a tervezhetőség biztosításához ki kell dolgozni a források felhasználásról szóló programokat is - mondta a német kancellár.

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján, amelynek témája a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap és a közösség új hétéves költségvetése - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási alapot és a hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetést egységesen kell kezelni, egyszerre kell megállapodni mindkét ügyben. Az idő sürget, mert nemcsak megegyezni kell, hanem a tervezhetőség biztosításához ki kell dolgozni a források felhasználásról szóló programokat is.

Egy "nagyon gyors megállapodás a kívánatos", de nem biztos, hogy ez sikerül a kétnaposra tervezett rendkívüli csúcson, mert a tagországi álláspontok között vannak még eltérések. Azonban

a német küldöttség "kompromisszumok bizonyos készletével" utazik Brüsszelbe

- mondta a kancellár. Pedro Sánchez mérföldkőnek nevezte a hét végi tanácskozást, amelyet a tagállami vezetők számos videokonferencia után ismét személyesen folytatnak majd. A spanyol kormányfő ugyancsak gyors megegyezést sürgetett, és szintén jelezte, hogy nem biztos a brüsszeli csúcstalálkozó sikerében. Utalt arra, hogy napokon belül újra össze kell hívni a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanácsot, ha eredménytelenül zárul az értekezlet. Mint mondta, "a júliusnak a megállapodás hónapjának kell lennie". A megegyezés elnapolása az "újjáépítés" elhalasztalásával lenne egyenlő, amitől csak tovább mélyülne a járvánnyal járó válság, amely már így is a legsúlyosabb a polgárháború utáni Spanyolország történetében - tette hozzá Pedro Sánchez.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×