Nyitókép: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

Az egészségügyi rendszer gyenge pontjait kereshetik

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2020. július 13. 19:45
Európai egészségügyi unió létrehozását szorgalmazza az Európai Parlament. A testület nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok végezzenek úgynevezett stresszteszteket az egészségügyi rendszerek tűrőképességének felmérésére.

Erősíteni kell az európai egészségügyi együttműködést és koordinációt - az Európai Parlament 526 szavazattal, 105 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalása szerint az új koronavírus-járvány megmutatta, hogy az uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetek kezeléséhez. Az állásfoglalásban a képviselők egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus mielőbbi létrehozását javasolják, hogy a gyógyszerek és orvosi berendezések stratégiai készleteinek mostaninál jobb koordinálásával a közösség hatékonyabban válaszolhasson az egészségügyi válságokra.

A politikusok azt javasolják, a tagállamokban sürgősen végezzék el a helyi egészségügyi rendszerek tűrőképességét felmérő stresszteszteket,

hogy kimutassák a rendszerek gyenge pontjait, majd pedig határozzák meg a minőségi egészségügyi ellátás közösségi minimumkövetelményeit.

Ez utóbbi egyik kezdeményezője, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő azt mondta a plenáris ülés vitáján, hogy "sokszor az egészséghez való hozzáférés attól függ, ki hova született."

"Lehet-e egységes és egészséges a mi Európánk a jövőben, ha nem stratégiai ágazat az egészségügy? Nem a tagállamoktól vonunk el hatásköröket, egészséget adunk a tagjainknak" - fogalmazott a képviselő.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában arról beszélt, a járvány kezdeti szakaszában nem volt hatékony uniós segítség, szemben az országok közötti regionális együttműködésekkel.

"Nem a baloldal által javasolt egységes európai egészségügyi minimumszolgáltatásra van szükség, hanem az unió polgárainak maximális egészségvédelmére.

Az EU-nak szorosan együtt kell működnie a tagállamokkal, támogatnia és összehangolnia az intézkedéseket, ahogyan azt láthattuk a vakcinastratégia kapcsán is" - jelentette ki Tóth Edina.

Az állásfoglalásban a képviselők jelezték, alapvető fontosságúnak tartják, hogy minden uniós polgár elérhető áron juthasson hozzá az új koronavírus-oltóanyaghoz és kezeléshez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az egészségügyi rendszer gyenge pontjait kereshetik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást