Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Magyar EP-képviselők kaptak bizottsági posztokat

Infostart
2020. július 10. 15:09
Az Európai Parlamentben pénteken jelentették be a júniusban létrehozott új bizottságokban dolgozó képviselők névsorát.

A magyar képviselők közül Hidvéghi Balázs az állatok szállítás közbeni védelmével, Tóth Edina a mesterséges intelligenciával, Donáth Anna a külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással, Győri Enikő pedig az adóügyekkel foglalkozó bizottságnak lesz tagja. A rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságnak nincsen magyar tagja.

A bizottságok tagjait a képviselőcsoportok választották ki és jelentették be a parlament elnökének. Az egyes bizottságokban a képviselőcsoportoknak járó helyek száma arányos a csoport parlamenti képviselőinek számával.

A bizottsági elnököket és alelnököket a szeptemberi alakuló üléseken választják meg.

A képviselők a júniusi plenáris ülésen nagy többséggel döntöttek az adóügyekkel foglalkozó albizottság, az állatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság, és három, a rák elleni küzdelemmel, a digitális korban a mesterséges intelligenciával és a külföldi beavatkozással és félretájékoztatással foglalkozó különbizottság létrehozása mellett.

Az albizottságban és a vizsgálóbizottságban harminc képviselő dolgozik, a különbizottságoknak pedig 33 tagjuk van. A különbizottságok megbízatása nem haladhatja meg a tizenkét hónapot, csak abban az esetben, ha a parlament azt a megbízatás lejártakor meghosszabbítja. A vizsgálóbizottságok szintén egy évig működnek, megbízatásuk két alkalommal, három-három hónappal hosszabbítható meg. Az albizottságok megbízatási határidő nélkül működhetnek.