Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Újabb veszély leselkedik a Horvátországba nyaralni indulókra

Infostart
2020. július 1. 06:15
A meglévők mellé 28 helyszínen telepítettek Horvátországban forgalomellenőrző kamerákat, amelyek nemcsak képrögzítésre, hanem sebességmérésre is alkalmasak.

A horvát hatóságok elsődleges célja az új telepítésekkel a nemzetközi forgalmat is bonyolító útvonalakon a közlekedésbiztonság növelése. Ennek megfelelően Zadar, Šibenik-Knin, Split-Dalmácia, Vukovar-Srijem, Lika-Senj, Brod-Posavina és Požega-Slavonia útjain 28 helyszínen telepítették az új eszközöket – írja a kreszvaltozas.hu.

A sebességmérő kamerák más jogsértések rögzítésére is alkalmasak, így detektálhatják a biztonságiöv használatának az elmulasztását, a kézből való mobiltelefonhasználatot, a szabálytalan előzést és a záróvonalátlépést.

Az új eszközök közül kettőt már tavaly nyáron felszereltek, ezekkel tesztelték a képességeket. Bő két hónap alatt 50 ezer forgalmi szabálysértést rögzítettek, tehát naponta több mint 800-at. Josip Mataija, a horvát Belügyminisztérium szakembere elmondta, hogy a technika telepítésével nem a büntetés a céljuk, hanem a megelőzés. Az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy az automata sebességellenőrző eszközökkel felszerelt útvonalakon 17 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma.

Az új telepítésű eszközökből a legtöbb, tíz darab Lika-Senj megyében található, mert itt haladnak át legfontosabb nemzetközi útvonalak.