eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járvány miatt védőöltözetet viselő dolgozó a limai El Angel temető urnafülkéi előtt 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Mejia

WHO: Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja

Dél-Amerikában könyörtelenül terjed a kór, előreláthatatlan következményekkel a gazdaságok és a foglalkoztatást illetően - figyelmeztet a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja. "Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja. Tanúi vagyunk, ahogy a dél-amerikai országokban emelkedik a megbetegedések száma. Ezen országok közül több is ad okot aggodalomra, de a legérintettebb jelenleg Brazília - mondta Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója pénteki genfi sajtótájékoztatóján.

Míg Európában, ahol a Covid-19-járványnak több mint 170 ezer fertőzöttje van, megindult az élet lassú normalizálódása, Dél-Amerikában könyörtelenül terjed a kór, előreláthatatlan következményekkel a gazdaságok és a foglalkoztatást illetően.

A Johns Hopkins egyetem összesítése szerint péntek este 310 087 fertőzöttet, 20 047 halálesetet és 125 960 gyógyultat tartottak számon Brazíliában, amely az Egyesült Államokat és Oroszországot követve a harmadik helyen áll a fertőzöttek számát illetően. Brazil kutatók szerint a hivatalos adatok jóval alatta maradnak a tényleges számoknak. Szerintük a valós adatok 15-ször magasabbak, és

az országban több mint 3,6 millió fertőzött lehet.

Ryan arra is felhívta a figyelmet, hogy 9 afrikai országban 50 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, a számok önmagukban nem magasak, de nem csökkentik annak az esélyét, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus elterjed a kontinensen. Az alacsony halálozási arányszám annak köszönhető, hogy a lakosság fele 18 éves vagy annál fiatalabb. A WHO-vezető ismét aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

a kontinensen a nem elegendő az intenzív ellátás, az orvosi oxigén, illetve a lélegeztetőgép.

Az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központok (CDC) pénteki közlése szerint a leggyengébb egészségügyi rendszerekkel rendelkező, 1,3 milliárdos lélekszámú kontinensen a fertőzöttek száma meghaladta a 100 ezret és több mint 3100 ember halt bele a Covid-19-betegség szövődményeibe.

Michael Ryan hangsúlyozta, hogy

a WHO jelenlegi irányelvei nem támogatják a maláriaellenes hidroklorokin széles körű alkalmazását a Covid-19 ellen,

amíg be nem fejeződnek az erre vonatkozó kutatások, mivel súlyos szívpanaszokat idézhet elő. Megjegyezte, hogy ennek ellenére Brazíliában széles körben alkalmazzák.

Az USA a világjárvány eredetének feltárását várja a WHO-tól

New York államban továbbra is emelkedik a járvány halálos áldozatainak száma - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója. Csütörtökön 109 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta, Covid-19 nevű betegségbe, míg egy nappal korábban 105 volt a halálos áldozatok száma, ugyanakkor a kórházba szállított új betegek aránya csökkent.

A kormányzó szerint Long Island-en, valamint a Hudson vidékének egyes részein várhatóan a jövő héten indulhat újra az élet.

Emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma a New Yorktól északra fekvő Rhode Island államban is. Gina Raimondo kormányzó pénteken azt közölte, hogy 23 beteg halt meg a Covid-19-ben és 170 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ebben az államban jelenleg csaknem 14 ezer fertőzöttet tartanak számon.

Fellángolt a vita a hidroxiklorokinról

Az amerikai sajtó pénteken nagy teret szentelt annak a Lancet című tudományos szaklapban megjelent tanulmánynak, amely szerint a hidroxiklorokin nevű szernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19-betegségben szenvedők kezelésénél. A gyógyszert malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére alkalmazzák, és Donald Trump amerikai elnök többször is népszerűsítette, sőt, a napokban bejelentette, hogy maga is szed hidroxiklorokint, arra az esetre, hogy amennyiben megfertőződne, akkor a tünetek enyhébbek legyenek.

A Lancet tanulmányának szerzői arra hivatkoztak, hogy a hidroxiklorokinnal kezelt Covid-19-es betegeknél magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak e gyógyszerből. A szerzők ugyanakkor klinikai kísérleteket sürgettek, leszögezve, hogy amíg a klinikai vizsgálatok nem igazolják a gyógyszer biztonságosságát, addig nem szabadna beadni koronavírusos betegeknek. A hidroxiklorokin használata megosztja az amerikai orvostársadalmat is.

Míg egyes kutatók a szer veszélyes mellékhatásaira figyelmeztetnek, addig több amerikai kórházban ezzel próbálják gyógyítani a Covid-19-es betegeket.

Közben az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának helyettes minisztere közleményben szólította fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatótanácsát és a szervezet tagállamainak képviselőit, hogy az őszi ülésszakon azonnal kezdjék meg a világjárvány eredetének feltárását. A politikus reformokat sürgetett, amelyek szerinte okvetlenül szükségesek ahhoz, hogy - mint fogalmazott - "hasonló világjárványok többé ne fordulhassanak elő".

Az admirális, utalva Donald Trump amerikai elnök május 18-án kelt, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszhoz, a WHO elnökéhez intézett hasonló értelmű levelére, leszögezte, hogy "teljes körű, független, átlátható, a járvány történéseinek időrendjét is feltáró" vizsgálatra van szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×