eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkot és kesztyűt viselő férfi halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Június 8-tól kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek

Az olaszországi közegészségügyi hivatal szerint az óvintézkedésekkel sikerült megfékezni a vírus terjedését. Oroszországban a halálozások számának drasztikus emelkedésétől tartanak, miközben Vlagyimir Putyin elnök a járvány újabb, ősszel várható hullámára is figyelmeztetett.

Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek – jelentette be pénteken a brit belügyminiszter. Priti Patel, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta a Downing Streeten, jelezte azt is, hogy a rendelkezés megsértőinek

ezer font (390 ezer forint) pénzbírságot kell fizetniük, sőt büntetőeljárás is indulhat ellenük, és a szabálysértésen ért külföldieket végső esetben kitoloncolhatják.

A rendelkezés nem vonatkozik az Írországból Nagy-Britanniába utazókra.

A karanténszabály pénteken ismertté vált szövegében ugyanakkor nincs utalás arra, hogy a Franciaországból érkezők is mentességet kapnának. A londoni miniszterelnöki hivatal május eleji közlése szerint Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon megállapodott arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre nem vonatkoznak karanténintézkedések.

Brit kormányforrások azonban nem sokkal később már azt közölték, hogy a szabályozás a Franciaországból érkezőkre is vonatkozik, és a pénteken ismertetett részletek ezt támasztják alá.

Nagy-Britanniában már több mint 254 ezer embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust, csak az elmúlt 24 órában 3287 új esetről tudni a Wordometers közlése alapján. És mintegy 36 393-en veszették életüket.

Madrid és Barcelona is enyhíthet végre

Jövő hétfőtől Madrid és Barcelona is a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésének újabb szakaszába léphet, és ezzel felzárkózhat az ország többi részéhez – jelentette be Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter pénteken a kormány ülését követő online sajtótájékoztatón. A szaktárca később közölte: a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 446-tal, a halálos áldozatoké 56-tal emelkedett egy nap alatt.

Spanyolország két legnagyobb és turisztikailag is legforgalmasabb városa az utolsók között vezetheti be a lazítások úgynevezett egyes fázisát,

amelyben több mint két hónap szünet után az éttermek teraszain korlátozott létszámmal megkezdődhet a vendéglátást, engedélyezetté válik a legfeljebb tízfős csoportosulás, a lakhely szerinti megyén belüli közlekedés, a rokonok meglátogatása, és kinyithatnak a szállodák is a közös helyiségek mellőzésével.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: számos tartomány léphet tovább az enyhítések kettes fázisába, ilyen például Baszkföld, Asztúria, Galicia, Andalúzia és Katalónia néhány része, valamint a Kanári- és a Baleár-szigetek. Ebben a szakaszban létszámkorlátozás megnyithatnak a bevásárlóközpontok, az éttermek zárt részei, a mozik és szabad téren 100, zárt helyen 50 fős esküvőt is lehet tartani. Mindez az ország területének 47 százalékát és mintegy 22 millió embert érint.

A tárcavezető ugyanakkor óvatosságra intett, noha a járvány terjedésének jelentős csökkenését mutatják a minisztérium által összesített tartományi adatok. Eszerint a SARS-CoV-2 nevű vírust 234 824 páciensnél azonosították a fertőzés január végi megjelenése óta. A halálos áldozatok száma elérte a 28 628-at a március elején igazolt első koronavírusos haláleset óta.

A legtöbben, 8944-en a madridi autonóm közösségben hunytak el, amelyet Katalónia követ 6656 halálos áldozattal.

Spanyolországban két hete kezdték el enyhíteni a március 15-én életbe léptetett járványügyi óvintézkedéseket, amelyeket a tervek szerint négy fázisban oldanak fel országszerte június végéig. Csak ezt követően kezdődhet meg a külföldi turisták fogadása, összhangban a belföldi utazási korlátozások feloldásával. A múlt hónapban egyetlen turisztikai vendégéjszakát sem könyvelt el a spanyol szállodai szektor.

Megfékezték a vírus terjedését Olaszországban

Egyetlen tartományt kivéve egész Olaszországban egy alá süllyedt a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta (R0 érték) a közegészségügyi hivatal (Iss) pénteki adatai szerint, miközben az olasz társadalombiztosítási intézet úgy számolta, a korábban közölt adatoknál jóval többen haltak meg a Covid-19 fertőzésben.

Silvio Brusaferro az Iss elnöke közölte, az R0-érték már csak egyedül az északi Valle d'Aostában mutat egynél magasabb értéket. „A vírus azonban továbbra is közöttünk van” – hangsúlyozta Brusaferro megjegyezve, hogy

a fertőzésterjedés megfékezéséhez mindenekelőtt az óvintézkedések több hetes betartása vezetett.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangoztatta, hogy a járványgörbe május 29-i adatai alapján határoznak a tartományok közötti mozgás engedélyezéséről. Elmondta, hogy a tervek szerint június 3-tól csak a „hasonló fertőzési szintet mutató” tartományok között lehet majd közlekedni, vagyis bizonyos korlátozások továbbra is érvényben maradhatnak. Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy ősztől az influenza-elleni oltást 60 évtől akarják tanácsolni, valamint a hat év alatti gyerekek esetében is javasolják.

A polgári védelmi hatóság péntek este nyilvánosságra hozott adatai szerint 130-cal emelkedett a halottak száma egy nap alatt, amely így elérte a 32 616-t. A halottak száma ismét enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 156-hoz képest. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhatszázzal csökkent, jelenleg 59 322. 595 beteget kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 136 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 658-t.

A gócpont Lombardiában 57-tel emelkedett a halottak száma a korábbi 56-hoz képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma 293-mal emelkedett az egy napja mért 316 után. Egész Olaszországban – a halottakat is beszámítva – 652 fertőzöttet szűrtek. Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy vélte, Lombardiában rohamosan csökkennek a számok,

a fertőzési kockázat mérsékeltről alacsonyra módosult.

Putyin a járvány második hullámától tart

Oroszországban a járványhelyzet stabilizálódott, de ősszel a Covid-19 új hulláma jelentkezhet –figyelmeztetett az orosz elnök egy kormányzati tisztségviselők és egészségügyi szakértők bevonásával megtartott pénteki videokonferencián. Vlagyimir Putyin szerint az az országnak fel kell készülnie erre a forgatókönyvre és tartalékokat kell képeznie kórházi kapacitásból erre az október végi, novemberi időszakra.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője bejelentette, hogy

a Covid-19-fertőzés terjedése gyakorlatilag megállt Oroszországban.

Bejelentette, hogy június harmadik harmadában az egész országra kiterjedően megkezdődik az antitestszűrés, amely a lakosság mintegy 0,5 százalékát érinti majd. Szerinte a felmérés megmutatja majd, hogy mennyire készült fel az ország az őszre.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy bár az orosz kórházak igyekeznek a lehető legtöbb beteget megmenteni, a folyamatok alapján arra kell számítani, hogy

májusban jelentősen emelkedik majd a halálesetek száma.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hangsúlyozta, hogy Moszkvában továbbra is fenn kell tartani a Covid-19 miatt bevezetett önizolációs korlátozásokat. Andrej Vorobjov, a fővárost körülvevő Moszkva megye kormányzója viszont bejelentette, hogy a járványhelyzet jobbra fordulása miatt szombattól a régió már köti digitális kód beszerzéséhez a közlekedést.

Oroszország péntekre szomorú negatív rekordot állított fel

azzal, hogy az elmúlt nap alatt 150-en haltak meg a Covid-19 betegség következtében. Ezzel a járvány kezdete óta központilag regisztrált halálozások száma 3249-re emelkedett. Az igazolt fertőzések száma péntekre 8894-gyel 326 448-ra nőtt, ami 2,8 százalékos napi növekményt jelent. Az új esetek 42,2 százaléka tünetmentes. Az aktív eseteké 1600-zal 223 374-re, a gyógyulásoké pedig 7144-gyel 99 825-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 8,1 millió tesztet végeztek el.

Írországban a járvány halottainak bő 90 százaléka 65 éven felüli

Írországban a koronavírus-járvány halottainak csaknem 92 százaléka 65 évnél idősebb – adta hírül pénteken az ország központi statisztikai hivatala. Az arányt a március 11-e – az első haláleset – és május 15-e között elhunyt 1518 áldozat életkora alapján számították ki.

A statisztika szerint az elhunytak 88 százalékának volt valamilyen alapbetegsége, átlagéletkora pedig 83 életév, akárcsak az összes halott vonatkozásában. A legtragikusabb hét az április 11-17-i közötti volt, amikor 270-en haltak meg a vírusfertőzés miatt.

Ami a legfrissebb – csütörtöki – adatokat illeti, 24 391 bizonyított koronavírusos fertőzést jegyeztek fel Írországban, a betegség miatt pedig 1583-an haltak meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×