eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma
Maradj otthon - Az élet gyönyörű feliratú falfestmény előtt megy két nő Los Angelesben 2020. április 7-én, a koronavírus-járvány idején.

Drámai a helyzet az Egyesült Államokban

Egy nap alatt több mint 30.000 új esetet regisztráltak. Egyedül New York államban kedden 779-en haltak meg.

Lassan befogadhatatlan számok érkeznek az Egyesült Államokból: a Worldometers szerdai adatai szerint 434.927 fertőzöttet regisztráltak eddig – összehasonlításul: a második legtöbbet Spanyolországban, 148.220 esetet, utána Olaszország következik 139.422-vel).

Az amerikai adat 31.935 napi új fertőzöttet jelez, intenzív osztályon több mint 9000 embert ápolnak, és már 14.788 ember elhunyt a Covid-19 betegség következtében. Ez utóbbi szám egy nap alatt 1940-nel emelkedett. Eddig 22.891 ember gyógyult meg.

Az elhunytak száma két nap óta van 2000 közelében, a regisztrált fertőzöttek száma pedig hat napja egy kivétellel folyamatosan napi 30.000 fölött alakul.

Messze a legrosszabb a helyzet New York államban, ahol 149,316 embert tartanak nyilván fertőzöttként, egy nap alatt 6932-vel emelkedett a számuk. Az elhunytaké pedig 779-cel, 6268-ra.

A New Yorkkal szomszédos New Jersey-ben "csak" 47,437 fertőzött szerepel a hivatalos nyilvántartásban, egy nap alatt 3021-gyel nőtt a számuk. Az elhunytaké 1504, ami 272 fővel több az egy nappal korábbinál.

Michiganben az utolsó 24 órás adatok szerint 1376-tal nőtt a fertőzöttek száma, elérve a 20.346-ot. Az elhunytak száma 114-gyel 959-re emelkedett.

Szintén rossz a helyzet Kaliforniában, Louisianában, továbbá Massachusetts és Pennsylvania államokban, Floridában, valamint még Illinois-ban is tízezer fölött van a regisztrált esetszám.

New York állam elesett

Andrew Cuomo kormányzónak hétfő óta minden nap azt kell közölnie, hogy az adott napon szedte a járvány a legtöbb halálos áldozatot.

"Van egy jó hírem és van egy rossz" - kezdte sajtókonferenciáját helyi idő szerint szerdán. Jó hírként említette, hogy a társadalmi elkülönülés gyakorlata eredményes. A rossz hírről pedig úgy fogalmazott: nemcsak rossz, hanem "borzalmas", ugyanis

folyamatosan emelkedik a Covid-19 betegségben elhunytak száma,

majd részletezte az adatokat.

Hozzátette: a koronavírus-járványban meghaltak száma messze felülmúlja a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytakét. A terrortámadásban 2753 ember halt meg New Yorkban. A koronavírus-járvány eddig már

több mint négyezer áldozatot követelt New York városában és több mint hatezret egész New York állam területén.

A kormányzó bejelentette: több vírustesztet végeznek majd a kisebbségi közösségekben, a spanyolajkúak és az afroamerikaiak között. Bejelentette azt is, hogy a munkanélküli segélyért folyamodó minden egyes embernek 600 dollárral megnövelik a segély összegét. "A szövetségi kormányzat átutalja majd ezt, de New York állam nem vár, azonnali hatállyal kifizeti az embereknek" - mondta.

Cuomo közölte azt is, hogy az idén a New York-iak levélben szavazhatnak majd. A kormányzó az eredetileg április 28-ra kiírt előválasztásokat már korábban elhalasztotta június 23-ra. A sajtótájékoztatón elmondta: látta a televízióban a hosszú, tömött sorokat a kedden Wisconsinban megrendezett előválasztásokon és szerinte ez "teljes nonszensz".

New Yorkhoz hasonlóan New Jersey államban is megteltek a halottasházak, ezért Phil Murphy kormányzó több hűtőkamiont kért a szövetségi kormánytól.

Wyoming az egyetlen amerikai tagállam, ahonnan nem jelentettek koronavírus miatti halálesetet.

"A korlátozások erősítésének ideje jött el"

A társadalmi távolságtartás gyakorlata eredményes, látszanak a remény első sugarai - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagja szerdán a Fox televíziónak adott interjújában.

Fauci ugyanakkor elmondta azt is, hogy az új típusú koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségben elhunytak száma még növekedni fog.

A járványügyi szakember figyelmeztetett, hogy a növekvő munkanélküliség és az egyre romló gazdasági helyzet ellenére sem szabad enyhíteni a járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Mint fogalmazott: éppen ellenkezőleg,

"a korlátozások további erősítésének ideje jött el".

Fauci úgy vélekedett, hogy New Yorkban - az új fertőződések és a halálesetek emelkedése ellenére is - kezd laposodni a járvány görbéje. Kifejtette azt is, hogy a Fehér Ház munkacsoportjában dolgoznak azon a tervezeten, amely meghatározná, hogy az amerikaiak mikor, hogyan, milyen ütemben térhetnének vissza a munkába, és általában a normális mindennapi élethez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×