eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma
Padon ülve, mobiltelefonján beszél egy védőmaszkot viselő ételfutár New Yorkban 2020. március 20-án. Az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése miatt Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot, és elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

New York állam kormányzója: nekünk kell eldöntenünk, hogy ki haljon meg

Gyorsul az új típusú koronavírusos fertőzések üteme, háromnaponta megduplázódik a fertőzések száma – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

A kormányzó – aki naponta tart sajtókonferenciát – arra számít, hogy két héten belül már mintegy 40 ezer beteget kezelnek majd intenzív osztályon. Hozzáfűzte, hogy ez óriási terhet jelent majd az egészségügyi ellátásnak, hiszen az egész tagállam területén jelenleg összesen 3 ezer intenzív osztályos kórházi ágy áll rendelkezésre.

Cuomo közölte: New York államban háromnaponta megduplázódik a diagnosztizált fertőzések száma. „Nem sikerült lelassítanunk a folyamatot, magától generálódik” – fogalmazott a politikus. A kormányzó bírálta a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (FEMA), mert szerinte nem érkezik meg tőle időben a megígért segítség.

„A szövetségi segítség hiányában nekünk kell eldöntenünk, hogy ki haljon meg”

– fogalmazott.

New York államban – a Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum kedd délelőtti adatai szerint – jelenleg csaknem

26 ezer fertőzést diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma pedig 210-re emelkedett.

Az amerikai védelmi miniszter, Mark Esper szerint a vírusválság hónapokig elhúzódhat, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint még legalább 90 napig számolni kell az új típusú koronavírus terjedésével és a megbetegedésekkel.

Mark Milley szerint talán május végén, de legkésőbb július végén véget érhet a járvány. Milley tábornok Kína, Hongkong és Dél-Korea példájára hivatkozva említette a júliusi határidőt, bár hozzátette, nem biztos, hogy az említett országok tapasztalatai érvényesek lesznek az Egyesült Államokra is. Mind Esper, mind Milley azt jósolta, hogy a világjárvány egyes országokat destabilizálhat. Konkrétumok említése nélkül, Milley tábornok úgy fogalmazott: a járvány „bizonyos országokban politikai káoszhoz vezethet, ébereknek kell lennünk”. Esper hozzáfűzte: az Egyesült Államok a szövetségeseit tőle telhető legnagyobb mértékben segíteni fogja, de bizonyos ellenségeinknél a járvány olyan döntésekhez is vezethet, amelyeknek a mi nemzetbiztonságunkra is hatásuk lehet.

védelmi minisztériumban hétfőn vezettek be szigorú intézkedéseket, amelyek értelmében az alkalmazottak többsége otthonról dolgozik. Esper kedden délelőtt megerősítette, hogy ez várhatóan még hónapokig így lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×