Nyitókép: A tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a nápolyi San Domenico Maggiore-templomot fertőtlenítik 2020. március 6-án. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Szakértő: tömegesen indulhattak fertőzöttek Dél-Olaszországba

InfoRádió
2020. március 9. 18:38
Idő előtt napvilágot látott az olasz belügy terve Lombardia tartomány határainak lezárásáról, ezért menekülnek az északon dolgozó déliek hazafelé olyan tempóban és tömegben. Az idősek komoly veszélyben vannak - Szomráky Béla szerint.

Hiába lehet már csak engedéllyel elhagyni Észak-Olaszországot, a koronavírus-járvány délre terjed - mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

"Olaszország lakosság rendkívüli módon elöregedett.

Nagyon nagy az idős emberek aránya, ők könnyen fertőződhetnek unokáiktól, akiknek akár meg sem kottyan a koronavírus"

- fejtegette Szomráky Béla, aki szerint az olasz társadalom sajátossága, az ölelkezés kultúrája a kézfogásé rendkívüli módon segíti a vírus terjedését. "Közeli kontaktusban élő, komoly embertömegről van szó, amely nem szokott hozzá, hogy nagyon fegyelmezett" - tette hozzá.

Az Olaszország-szakértő újságíró szerint ráadásul ezekben a térségekben az egészségügyi ellátórendszer is fejletlenebb.

"Észak-Olaszországban van elég ápoló, elég is a pénz mögöttük,

a helyzet kielégítő, de mindez nem igaz délre, ahol rettegnek attól, hogy nagy tömegben egyszerre jelenik meg a fertőzés.

Épp ezért keltett nagy felháborodást, hogy szombat éjjel, még éjfél előtt a belügyminisztériumból kiszivárogtatták azokat a rendelkezéseket, amelyek éjjel 3-kor léptek volna életbe. Ezért rengetegen rohanták meg az állomásokat és a buszokat, ültek taxiba, északon egzisztenciát teremtett emberek, déli lakóhellyel" - ismertette a helyzetet, ami az után alakult ki, hogy lezárták Lombardia határait.

Arról is beszélt, hogy a korlátozó intézkedések ellenére miért nő tovább a fertőzöttek és halálos áldozatok száma.

"A déliek attól aggódnak, hogy az a rengeteg ember, aki elindult délre, tömeges fertőzést okozhat, nem is tudván arról, hogy pozitív. A kórházi ellátás színvonala délen a harmadát sem éri el akár a lombardiainak, ahol így is fogat összeszorítva tudják ellátni a betegeket" - tette hozzá Szomráky Béla.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tovább terjedhet a vírus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást