Nyitókép: MTI/AP/Boris Grdanoski

"Több politikát" vinne a NATO-ba Mesterházy Attila

Infostart / InfoRádió
2020. február 24. 13:33
A politikus jelenleg a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke, így egyeztetett Nancy Pelosi amerikai házelnökkel, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Várhelyi Olivér magyar uniós bővítési biztossal.

A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel az észak-atlanti szövetség jövőjéről, Várhelyi Olvér uniós biztossal pedig az Európai Unió bővítéséről tárgyalt Brüsszelben a NATO Parlamenti Közgyűlésének magyar elnöke. Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő tanácskozást folytatott Nancy Pelosival, az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának elnökével is.

A NATO parlamenti közgyűlése elnökeként az InfoRádióban elmondta, a NATO-ban elindult egy új, úgynevezett reflexiós folyamat, ami a politikai dimenzió megerősítését jelenti - mondta az InfoRádiónak Mesterházy Attila. "Én arra hívtam fel a főtitkár, Jens Stoltenberg figyelmét, hogy a NATO-parlamenti közgyűlés szívesen részt venne ebben a munkában. Ő erre pozitívan reagált, mert amikor a NATO jövőjéval kapcsolatos stratégiai egyeztetések zajlottak, akkor a NATO-parlamentnek volt szerepe ebben."

A NATO-ban kiváló véleménnyel vannak a magyar katonák missziós teljesítményéről, de az Orbán-kormány különutas politikája miatt vannak törésvonalak is - derült ki Mesterházy Attila szavaiból.

"Említhetném itt a Kínához, Oroszországhoz fűződő magya viszonyt, akár az 5G-hálózattal kapcsolatos, Huawei számára kedvező álláspontot, de bizonyos szempontból felvetődik a demokratikus értékekkel kapcsolatos hozzáállás is. Alapvetően azért azt kell mondanom, hogy

a NATO-n belül kisebb a politika szerepe, mint az Európai Unió intézményrendszerében"

- folytatta Mesterházy Attila.

Várhelyi Olivér magyar EU-bővítési biztossal is tárgyalt Brüsszelben.

"Kiemelt prioritásként kezelem a nyugat-balkáni bővítést mind a NATO, mind az Európai Unió szempontjából. Észak-Magyarország nemsoká a NATO tagja lesz, Albánia már korábban azzá vált, viszont ez a két ország nem kapott meghívást uniós csatlakozási tárgyalásokra az elmúlt egy-két év során. És úgy látom, ha nem segítjük ezt a folyamatot, meg fognak jelenni más, nem NATO-szövetséges hatalmak, amelyek be akarják tölteni ezt az űrt a Balkánon vagy a nyugat-balkáni térségben. Erről egyeztettem a biztossal, hasznos beszélgetésen vagyunk túl."

A NATO parlamenti közgyűlésének magyar elnöke rövid tanácskozást folytatott az Egyesült Államok képviselőházának elnökével, Nancy Pelosival is.