Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: "nem látszik" a vége az ukrán-orosz összetűzésnek

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2020. február 19. 16:18
Ismét súlyosbodott a helyzet a Donyec-medencében: a szakadár erők támadását követően tűzharc alakult ki Luhanszk megyében, egy ukrán katona meghalt, négy megsebesült. Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő szerint egyelőre nem egyértelmű, most "ki kezdte", ám hangsúlyozta, a szakadárok orosz támogatás nélkül nem tartanának ki.

Április 14-én immár hatodik éve lesz, hogy kirobbant a legújabb ukrajnai konfliktus. A világ erre úgy reagált, hogy elindította az úgynevezett minszki folyamatot, ahol a normandiai négyek javaslatai alapján megpróbálják összebékíteni Kijevet és az úgynevezett szakadár megyéket, mindezidáig sikertelenül.

A rendezésben sok-sok év után az elmúlt évben volt először tapasztalható pozitív folyamat.

"Az elnökválasztás és az újabb parlamenti választás utánelőször történt teljes

fogolycsere, ami azt a reményt keltette, hogy talán-talán elindulunk a rendezés irányába.

Erre jött most, ismételten az éles szembenállás, mégpedig azokon a területeken, ahol megpróbálkozott a kijevi kormány az úgynevezett csapatszétvonással, eltávolítva egymástól a szemben álló feleket" - írta le a folyamatot az InfoRádió megkeresésére Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő.

Ám a kiürített területre benyomultak a szakadárok, rendkívül súlyos kiéleződést okozva. Vlagyimir Putyin pénteken rá is telefonált Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, az után érdeklődve, hogy ugye betartják a minszki tűzszüneti egyezményt.

"Oroszország azt mondja, hogy neki nincs közvetlen köze a konfliktushoz, azt belső ellentétnek tekinti. Ukrajna viszont úgy aposztrofálja a helyzetet, hogy Oroszország lép fel agresszorként, tehát

saját területén Ukrajna Oroszországgal harcol"

- vázolta az álláspontokat a szakértő, hozzátéve, az ukrán vélemény szerint a szakadárok nem is harcolnának, ha nem állna mögöttük Oroszország.

Fedinec Csilla összességében úgy látja, a civilizált világ általánosságban Oroszország provokációjának tartja a háborút.

"A mostani konkrét esetről nehéz mit mondani, a keleti megyék területét úgyanúgy, mint a Krím-félszigetet de facto Oroszország területeként kezelik, csak de iure tartozik Ukrajnához" - tette hozzá.

Hogy mi lehet a vége? A szakértő szerint "nem látszik".

Az biztos, hogy a nemzetközi válságkezelés egyelőre feleslegesnek tűnik, de az is, hogy a keleti megyékben választásokra van szükség, ennek kapcsán viszont szintén vita van: az orosz fél azt szeretné, ha fegyveres felügyelet mellett tartanák meg ezt, az ukrán pedig azt, hogy akkor legyen választás, ha nincs fegyveres konfliktus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Súlyosbodtak a harcok Kelet-Ukrajnában - Fedinec Csilla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást