Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Írásba adja Ferenc pápa egyes nős férfiak papságát Dél-Amerikában

Infostart
2020. február 12. 07:35
Interjúkötet jelent meg a pápával kedden, szerdán már itt is a "Szeretett Amazónia".

A Népszava arról közöl cikket, hogy a római katolikus egyház több mint 1700 éves hagyományát tervezi felülírni Ferenc pápa.

A Szeretett Amazónia című, most megjelenő vatikáni dokumentum a dél-amerikai térségben lehetővé teszi olyan nős férfiak pappá szentelését, „akiknek erkölcsösségéhez nem férhet kétség”.

Vatikáni tudósítók szerint a drámai reformot az indokolja, hogy most alig több mint 400 ezer felszentelt pap szolgálja a világ 1,2 milliárd katolikusát.

Kötet is

A dokumentum megjelenése előtt egy nappal interjúkötet is megjelent Ferenc pápával, Nagy Szent János Pál címmel, egyszerre öt nyelven. Az interjúkat tavaly nyár óta egy negyvenéves olasz pap, teológus, Luigi Maria Epicoco készítette, az abruzzói Vallástörténeti Intézet vezetője. Ferenc pápa a kérdésekre válaszolva a cölibátust is érinti: meggyőződését fejezi ki, hogy a papok nőtlenségi fogadalma "ajándék, kegyelem, nem pedig korlát". Az egyházfő nemet mond a nők papi hivatására.

A Vatikánnal foglalkozó olasz sajtó rámutatott, hogy a Ferenc pápával megjelent interjúkötet alig egy hónappal követi Robert Sarah bíboros könyvét, amely egy francia kiadónál eredetileg XVI. Benedek nyugalmazott pápa nevével közösen jelent meg. Ebben XVI. Benedek "Nem maradhatok csendben" jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezte, azt a benyomást sugallva, hogy szembehelyezkedik Ferenc pápával. A Vatikán cáfolta, hogy a nyugalmazott pápa felhatalmazást adott írásainak ilyenfajta közlésére, így a könyvet módosították. Ezt követően XVI. Benedek személyi titkára, Georg Gaenswein atya lemondott a pápai ház prefektusa címről.