INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

vendégmunkás

migráns

pánik

románia

Bírság és rendőrségi feljelentés lett a ditrói vendégmunkások ügyéből

Bírság és rendőrségi feljelentés lett a ditrói vendégmunkások ügyéből

Infostart / MTI

A migránsügy felszínre hozta a munkaügyi sérelmeket is, a falugyűlésen bepanaszolt pékség ellenőrzésekor több jogsértést is találtak. A cég pedig uszítás miatt tett feljelentést, többek között a helyi katolikus segédlelkész ellen.

A Hargita megyei munkaügyi felügyelőség 13000 lejes (910 ezer forint) bírságot rótt ki kedden arra a ditrói pékségre, amely a Srí Lanka-i vendégmunkások alkalmazása miatt került a figyelem középpontjába.- írta az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A hatóság a szombati falugyűlésen előkerült panaszok - egy volt munkás embertelen körülményeket, kifizetetlen túlórákat emlegetett - után lépett. Dorin Male, a munkaügyi felügyelőség vezetője szerint egy háromezer lejes bírságot a heti pihenőidőre vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt róttak ki, a tízezer lejest pedig amiatt, hogy a cégnél helyben készített, nem engedélyeztetett gépeket is használtak, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.

A cég jelenlegi alkalmazottai csak napi nyolc órás munkaidőt vallottak be az ellenőröknek, hozzátéve, hogy csak kivételes esetekben kérik fel őket túlórázásra, és a cég kifizeti a túlórákat.

A Mediafax hírügynökség arról is beszámolt, hogy a pékség tulajdonosai hétfőn 17 személy - többek között a község római katolikus segédlelkésze, Bíró Károly - ellen tettek rendőrségi feljelentést fenyegetés, gyűlöletkeltés, és rendbontásra való uszítás miatt. A rendőrség szóvivője elmondta: az ügyet összekapcsolják azzal, amelyet hivatalból indítottak el hasonló tárgyban.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban január közepén állt munkába két Sri Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A szombat délelőtt tartott falugyűlésen kiderült: a faluközösség haragja elsősorban a pékséget működtető helyi származású vállalkozó ellen irányul, aki azért nem talál helyi munkavállalókat, mert szerintük embertelenül bánik az alkalmazottaival.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018