eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újraindul az élet egy bozóttűz felperzselte erdős területen, az új-dél-walesi Kulnurában 2020. január 15-én.
Nyitókép: MTI/AAP/Joel Carrett

Ők az ausztráliai bozóttüzek nagy nyertesei

Már egy milliárd állat pusztult el az ausztráliai erdő- és bozóttüzekben. Az életben maradt jószágokat egyes helyeken már etetik is, a koalák pedig vízért kuncsorognak az embereknél. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse az InfoRádióban arról beszélt, mi maradhat a tűz után.

Ausztrália teljes élővilága valamilyen mértékben hozzászokott a tűzhöz. Sok olyan faj van, amely hozzászokott az állandó bolygatásokhoz, természetes körülmények között a növényzet és az állatvilág is helyreáll egy-egy tűzesemény után, persze nyilván hosszú évek vagy évtizedek alatt.

"Egy ilyen leégett terület valóban a legtöbb faj számára az élettér csökkenésével jár, tehát kevesebb búvóhelyet találnak, kevesebb pihenőhelyet, nyilván sokkal kevesebb táplálékot is, de ez sem feltétlenül igaz, mert vannak ragadozó madarak vagy hüllők, amelyek profitálnak az erdőtüzekből az elhullott állatok révén" - mutatott rá az InfoRádióban Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

Ausztrália, 2020. január 13.
Az Új-dél-walesi Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat által közreadott képen helikopterről ledobott sárgarépát eszik a bozóttüzek miatt veszélyhelyzetbe került egyik Bennett-féle wallaby, azaz törpe kenguru az ausztráliai Új-Dél-Walesben 2020. január 11-én. A tagállamban több ezer sárgarépát és édesburgonyát dobnak le a bajba jutott állatok táplálására.
MTI/EPA
Az Új-dél-walesi Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat által közreadott képen helikopterről ledobott sárgarépát eszik a bozóttüzek miatt veszélyhelyzetbe került egyik Bennett-féle wallaby, azaz törpe kenguru az ausztráliai Új-Dél-Walesben 2020. január 11-én. A tagállamban több ezer sárgarépát és édesburgonyát dobnak le a bajba jutott állatok táplálására. MTI/EPA

Ezzel kapcsolatban viszont egy másik problémára is rávilágít.

"Nagyon

sok behurcolt ragadozó van Ausztráliában, kivadult házi macskák, szabadon engedett rókák, ezek egy része most valóban vámszedői a veszélybe került állatoknak.

Amit ilyenkor az ember tenni tud segítségképpen, az a megmaradt területek védelme, a táplálék-utánpótlás, látszik is, ahogy repülőgépekkel táplálékot szórnak le a leégett területeken" - mondta Gálhidy László.

Különlegesen veszélyeztetett fajok esetében akár fogságban szaporításra is szükség lehet.

Arra a kérdésre, hogy egy nagyobb éghajlatváltozás részei-e a bozóttüzek, arról azt mondta, van klímaváltozás, emelkedik a hőmérséklet, de ettől teljesen függetlenül mindig is voltak nagy kiterjedésű erdőtüzek,

1974-1975-ben egy hasonló katasztrófa tízszer ekkora területet érintett.

"Ausztrália elszenvedője a klímaváltozásnak, akár Kalifornia vagy Görögország, Spanyolország déli része, Dél-Afrika" - összegzett.

Túlzónak tartja, hogy ezt a korszakot a pirocén - tűz által uralt korszak - névvel illesse a világ közvéleménye, de az szerinte is lehetséges, hogy a tüzek gyakorisága növekedhet, például az ember által ültetett, gyúlékony fák veszélyeztetettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×