eur:
394.31
usd:
371.62
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Ausztráliában a hamu is öl

A hatóságok a tűz után újabb kihívással néznek szembe: a folyókba mosódó hamu okoz tömeges halpusztulást.

Több ezer hal pusztult el az ausztráliai Macleay-folyóban, miután az eső bemosta a bozóttüzekből származó hamut – számol be az ABC nyomán a 24.hu. A tömeges pusztulást egy 60-70 kilométeres szakaszon figyelték meg. Az érintett szakaszon mindent iszap és haltetemek borítottak.

A közeli vízgyűjtőből ugyanis az esővíz múlt héten mosódott be a folyóba. Arthur Bain helyi lakos eredetileg kétszáz elpusztult halat számolt össze, de úgy véli, hogy több tízezer állat veszhetett oda.

Az új-dél-walesi hatóságok azóta több bejelentést is kaptak. A szakértők szerint a helyi vízgyűjtőkben rengeteg hamu, szerves anyag és üledék halmozódott fel, a csapadékkal együtt pedig ez is eljut a folyókba.

A folyamat hatására a vízben csökken az oxigénszint, ami elpusztíthatja az állatokat. Bellbrock településnél a helyi hatóságok szivattyúkkal és tömlőkkel igyekeznek friss oxigént juttatni a vízbe, megelőzve ezzel az újabb pusztulást.

A hatóságok szerint a legrosszabbon már túl vannak, azonban még évekre lesz szükség, mire helyreáll a Macleay-folyó ökoszisztémája.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×