Lezajlott a világrekorder járat első tesztje

Infostart
2019. október 20. 12:01
Az ausztrál Quantas légitársaság már teszteli új repülőútját, amelynek során a New York és Sydney közötti 16.200 kilométeres utat küzdik le "egy szuszra".

A légitársaság azt vizsgálja, hogy miként hat a pilótákra, a személyzetre és az utasokra a megszakítás nélküli, hosszú, 19 óra 16 perces repülőút. Az első teszt most ért véget, a Quantas 7879 számú járata vasárnap szállt le Sydneyben, a fedélzeten 50-en utaztak, az utat egy Boeing 787-9-es Dreamlinerrel tették meg - írta a Portfolio a Reuters jelentése alapján.

A légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce szerint nemcsak a Quantas és az ausztrál légiközlekedés, de

a világ légiközlekedése szempontjából is történelmi pillanat a mostani, ilyen távolságra kereskedelmi utazás ugyanis még nem történt.

A teszt során a repülőt teletankolták, de nem a maximális számú utast vitték magukkal, a csomagok száma is korlátozva volt, teherszállítmány pedig nem volt a gépen. Leszálláskor még 70 percre elegendő üzemanyag volt a gépen.

Időközben vizsgálták, hogyan hat a hosszú utazás a gépen tartózkodókra, mennyi oxigén fogy a gépen, de még a pilóták agyműködését is rögzítették. A cél az, hogy olyan körülményeket teremtsenek a gépeken, hogy azzal igyekezzenek csökkenteni a jet lag-et.

A Quantasnál később döntenek arról, berepülik-e ezt a távot - ha igen, akkor az első járatok 2022-ben vagy 2023-ban indulhatnak.