eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (j) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök Varsóban 2018. október 21-én, a lengyel önkormányzati választások első fordulójának estéjén.
Nyitókép: MTI/PAP/Jakub Kaminski

Talán soha nem volt ennyire előre borítékolható, hogy mi várható a lengyeleknél

Várhatóan a kormányzó Jog és Igazságosság nyeri majd a vasárnapi lengyel parlamenti választást – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértő. A műsorban arról is szó esett, hogy minek köszönheti sikerét az évtizedek óta töretlen lengyel gazdaság.

Soha nem tűnt még ilyen biztosnak előzetes a lengyel választások eredménye, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt várhatóan magabiztos többséget szerez majd a választáson, így

koalíciós partnerre sem lesz szüksége

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértő, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa.

"Minden közvélemény-kutatás, visszamenőleg hónapokra, félévre, mondhatni még évre is, ezt az eredményt hozza ki – fogalmazott a szakértő. – Tehát, nagyon úgy néz ki, hogy stabilan vezet a Jog és Igazságosság, ami azt jelenti, hogy 42-től 48 százalékig becsülik, és tőle messze lemaradva a többiek. Tehát, nagyon úgy néz ki, hogy soha nem volt ennyire előre megmondható, hogy mi várható vasárnap Lengyelországban" – tette hozzá a szakértő, aki azonban jósolgatásokba mégsem kívánt belemenni.

A fő ellenzéki erő a Polgári Platform, ami az EP-választásra széles ellenzéki összefogást hozott létre, ám így sem sikerült legyőzniük a kormánypártot. Ez a pártszövetség mára szétesett. A legnagyobb ellenzéki erő a Polgári Koalíció lett, ami sokakat igyekszik megszólítani. Mitrovits Miklós szerint azonban

az ellenzék nem tudta kiheverni a májusi kudarcot.

"Nagy pofon volt valószínűleg az ellenzéknek, miután mindenki azt gondolta, hogy sikerülhet, vagy legalábbis nagyon szorossá lehet tenni a versenyt egy széles körű összefogással. De az derült ki, hogy nem lehetett – magyarázta a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. – A Jog és Igazságosság minden korábbinál több európai parlamenti mandátumot szerzett. Ez, azt gondolom, hogy mutatja a Jog és Igazságosság társadalmi beágyazottságát, támogatottságát, illetve a szavazóinak a szavazói hajlandóságát."

A Lengyelország-szakértő kiemelte: mára a nagyszámú vallásos vidéki lakosság adja a Jog és Igazságosság párt fő bázisát. "Ma már nem egy ilyen átlós vonal vágja ketté Lengyelországot, mint ahogyan nagyon sokáig. Volt egy ilyen északnyugattól délkeletig húzódó, átlós vonal a lengyel térképen, és ami nyugatra volt, az volt inkább a jobbközép-liberális erő, ami keletre volt, az pedig a konzervatív. Ma már nem így van, hanem inkább város-vidék megosztottság van minden vajdaságban, ahol törés látszik" – világított rá.

Lengyelországban vasárnap tartanak parlamenti választást, amin 460 alsóházi képviselő és 100 szenátor mandátumáról döntenek.

Stabil, vonzó és kevésbé kiszolgáltatott

Mitrovits Miklós a lengyel gazdasággal kapcsolatban megjegyezte, hogy az kis állami bürokráciával terhelt és jó adórendszerrel működik, aminek a mostani sikerét a rendszerváltáskori rendkívül gyors átalakítás alapozta meg. "Valóban, egy nap alatt a tíz legfontosabb törvényt módosították a gazdaság szempontjából 1990 decemberében, az átalakított gazdaság pedig a 2010-es évekre tudta magát kinőni" – tette hozzá.

A Lengyelország-szakértő kiemelte, a stabil gazdasági környezet a befektetőknek is vonzó,

a 2000-es évek óta a régióban Lengyelországba érkezik a legtöbb beruházás.

Erős a középosztály, illetve a kis- és középvállalkozói réteg, emellett a kivándorolt lengyelek hazaküldött pénze és az új családtámogatási rendszer is pörgeti a gazdaságot – hangsúlyozta a szakértő.

"Ez az 500 plusz nevű program, amely értelmében minden gyerek után jár 500 złoty (~36 ezer forint – szerk. megj.) havonta jövedelemtől, képzettségtől, bármitől függetlenül. Gyakorlatilag a mélyszegénységet ezzel a lengyel kormány az egyik napról a másikra fölszámolta" – fogalmazott a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa.

A szakértő rámutatott, hogy a magyarhoz hasonlóan a lengyel gazdaság is a némettől függ, ám kevésbé kiszolgáltatott annak.

"Magyarország jobban rászorul arra, hogy a német gazdaság mit telepít ide, hogy mit helyez ki Magyarországra. A lengyel gazdaság nem függ ennyire mondjuk az összeszerelőipartól, mint a magyar. És ma már vannak olyan tőkeerős vállalatai, amelyek képesek akár Németországban is beruházásokat eszközölni, tehát jóval erősebb a lengyel gazdaság ilyen szempontból. Természetesen méretéből adódóan is, de abból adódóan is, hogy

gyakorlatilag 30 éve minden évben növekedést tud produkálni, még a gazdasági válság legmélyebb évében is"

– emelte ki végezetül Mitrovits Miklós az Arénában, aki ugyanakkor azt is megjegyezte: a munkaerőhiány és a beruházások visszafogása is veszélyeztetik a lengyel gazdasági növekedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×