INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

recep tayyip erdogan

donald trump

szíria

kurdok

Brüsszel, 2018. július 11.Donald Trump amerikai elnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Nem hagyják magukra a szíriai kurdokat - állítja az amerikai elnök

Infostart / MTI

Közben a török parlament újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, így nyitva hagyta az utat a küszöbönálló, ezúttal az észak-szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó katonai beavatkozás előtt. A Fehér Ház pedig bejelentette, hogy november 13-án Washingtonba látogat Recep Tayyip Erdogan török államfő.

Donald Trump amerikai elnök Törökország várható észak-szíriai offenzívája fényében a Twitter közösségi portálon megerősítette, hogy az amerikai katonák valószínűleg elhagyják Szíriát, de - mint fogalmazott: "szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok".

A mikroblogban Donald Trump közölte:

Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat.

Az elnök "nagyon jónak" minősítette az amerikai-török viszonyt, kiemelve a jó kereskedelmi kapcsolatokat, megemlítve azt, hogy a szíriai Idlíb tartományban török segítséggel sikerült életeket menteni, és Ankara segített abban is, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor épségben visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Trump ugyanakkor leszögezte: Törökország, ahol nagy lélekszámú kurd közösség él, tisztában van azzal, hogy "bármilyen szükségtelen és nem kikényszerített" harc feldúlja majd a gazdaságát és árt nagyon törékeny nemzeti valutájának.

Az amerikai elnök egy nappal azt követően tette közzé újabb Twitter-bejegyzését Szíriáról és Törökországról, hogy a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Ankarát, miután Törökország összevonta csapatait és közölte, készen áll az észak-szíriai hadműveletre. A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában, és - ahogyan Stephanie Grisham szóvivőnő fogalmazott - "nem is bonyolódik bele".

Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről.

A Pentagon szintén hétfőn azt erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és ezt az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja katonailag. Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közölte, hogy Mark Esper védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője tudatta török partnereivel, hogy "egyoldalú akciók kockázatot jelentenek Törökország számára".

A szíriai csapatkivonásra az amerikai politikusok - demokraták és republikánusok egyaránt - éles bírálattal reagáltak.

Volt, köztük például Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, aki szerint az Egyesült Államok távozása lehetőséget teremt az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak, hogy újraszerveződjenek, mások pedig - így Elizabeth Cheney wyomingi képviselő - azt vetették Donald Trump szemére, hogy cserben hagyja a kurd harcosokat, akik az Egyesült Államok szoros és megbízható szövetségesei voltak a dzsihadisták elleni harcban és az Iszlám Állam úgynevezett "kalifátusának" felszámolásában.

Újabb felhatalmazás a török csapatoknak

A török parlament újabb egy évvel meghosszabbította kedden a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, így nyitva hagyta az utat a küszöbönálló, ezúttal az észak-szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó katonai beavatkozás előtt.

A felhatalmazást 2014 óta minden évben elfogadják a képviselők. A mostani javaslat volt a második, amelyet - a végrehajtó elnöki rendszer tavaly július 9-ei életbe lépését követően - Recep Tayyip Erdogan török államfő nyújtott be a törvényhozásnak, így a felhatalmazás is őt illeti meg. Az újabb mandátummal a hadsereg 2020. október 30-ig folytathat offenzívát Szíriában és Irakban.

Közben a Fehér Ház bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő november 13-án Washingtonba utazik.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018