Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Ez az elmúlt 5 év legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon

Infostart / MTI
2019. október 7. 18:47
A magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Csanádpalotán, ahol egy új kompresszorállomást adtak át.

Egy évtizede dolgoznak a magyar-román gázvezetékrendszer összeköttetésén. A kompresszorállomás kialakításával lehetővé vált, hogy a korábbi magyar-román irányú szállítás mellett évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra, ami a magyar fogyasztás egyötöde - mondta Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ. Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 6 milliárd forintos beruházást a cég saját finanszírozásban valósította meg, mintegy egy év alatt

Szijjártó Péter, az FGSZ. Zrt. csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta, Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon. Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente.

A miniszter hangsúlyozta, a beruházás egész Dél-Kelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen.

A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik.

Az észak-déli infrastruktúra kiépítése a térség stratégiai érdeke. Hozzájárul ahhoz, hogy az azerbajdzsáni gázmezőkből elinduló szállítások elérjék a régiót, a Görögországba érkező LNG-t (cseppfolyósított gáz) számításba lehessen venni az ellátásban, ahogy a Fekete-tenger off shore mezőin egyszer meginduló kitermelést is - hangsúlyozta a miniszter.

A politikus leszögezte, Magyarország elvégezte a házi feladatát: a nemzeti szállítórendszer működik, a nemzetközi összeköttetéseket folyamatosan fejlesztik. Itt van az ideje annak, hogy mindenki elvégezze a régióban és globálisan is a saját házi feladatát, fejlessze szállítórendszerét és létrejönnek az összeköttetések a nemzeti gázvezetékek között.

Magyarország minden szomszédos országgal dolgozik a gázhálózatok összekötésén. A Szerbiával való együttműködés egyik célja, hogy a török áramlat második szálán érkező gáz is eljuthasson Közép-Európába. Amennyiben a bolgár rendszer-üzemeltető megadja a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október végén 10 milliárd köbméter gázra írható ki kapacitáslekötési eljárás a magyar-szerb határra - mondta.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, az egész térség gázpiaca sokkal rugalmasabb és biztonságosabb lett annak köszönhetően, hogy a magyar gázvezetékrendszert összekapcsolták szinte az összes szomszédos országéval. Törekedtek arra, hogy a rendszerek közötti kapcsolat kétirányú legyen, ez Horvátország felé még nem valósult meg - tette hozzá. Az ellátásbiztonságot javította a tárolókapacitások bővítése, benne az 1,9 milliárd köbméteres stratégiai tároló kialakítása is. Az infrastruktúra fenntartása 200 millió euróba kerül évente, ezt a cég biztosítani fogja a jövőben is - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.