eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Trócsányi László, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Újra tárgyalni fognak Trócsányi László biztosi jelöltségéről

Az Európai Parlament szóvivőjének Twitter-bejegyzéséből arra lehet következtetni, hogy a jogi szakbizottság írásos véleményével gond lehet.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke csütörtök este arra kérte a képviselő-testület jogi bizottságát (JURI), hogy tárgyalja újra a magyar és a román biztosjelölt összeférhetetlenségéről hozott ajánlását - szúrta ki a Népszava az EP-szóvivő Jaume Duch Twitter-bejegyzését.

Úgy tűnik, hogy a JURI-nak a két politikusról született és az EP elnökéhez eljuttatott írásos véleménye nem kellően pontos.

Az eljárási szabályzat szerint szóba jöhet, hogy a biztos mondjon le a szóban forgó pénzügyi érdekeltségekről, vagy a bizottság elnöke módosíthatja a jelölt tárcáját, súlyosabb esetben a bizottság „arra a következtetésre juthat, hogy a biztosjelölt nem képes ellátni feladatát a Szerződések és a magatartási kódex értelmében”. A portál több forrásból úgy értesült, hogy a JURI az utóbbi döntést hozta Trócsáyi Lászlóról és a román Rovana Plumbról. Ám úgy tűnik, az EP-elnöknek címzett ajálnást nem tudták a megfelelően írásos formába önteni.

Péntek reggel Orbán Viktor arról beszélt, hogy az EP-képviselő biztosi jelöltségéről szóló döntéssel kapcsolatos reakciókkal megvárják annak írásos közlését. Ezután ismét egyeztetni fog Ursula von der Leyen megválasztott EB-elnökkel. A miniszterelnök úgy vélte, politikai támadásról van szó.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×