eur:
393.13
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Nyitókép: JIM HOLLANDER

Annektálásra készül az izraeli kormányfő

Választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet - jelentette be beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül" - közölte Netanjahu, hozzátéve, hogy

az annektálás az első lépés lenne más, olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Netanjahu hangsúlyozta, minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az évszázad alkujának is nevezett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval.

A Fehér Házból egyelőre nem kommentálták a bejelentést.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök nem sokkal Netanjahu nyilatkozata előtt, amelynek a tartalma korábban kiszivárgott, közleményben kijelentette, hogy az izraeli kormányfő "a békefolyamat legnagyobb rombolója".

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a Ciszjordániában felépített izraeli települések annektálását.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza jövendő államuk területét.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×