Nyitókép: Airportal.hu/Samu Adam

Lakossági segítséget kérnek egy repülőgép apró alkatrészeinek megtalálásában

Infostart
2019. augusztus 21. 18:47
A francia hatóságok egy műszaki hibás Airbus A220-as hajtóművének turbinalapátjait keresik. Egy erdős területet kell átkutatni a legfeljebb 30 centis darabokért.

A francia közlekedésbiztonsági iroda egy múlt hónapban műszaki hiba miatt kényszerleszállást végrehajtó repülőgéppel kapcsolatban kért segítséget. A Swiss HB-JCM lajstromú, alig másfél éves Airbus A220-300-asa az LX348-as járattal Genfből London-Heathrow-ra tartott, amikor az emelkedési fázisban Párizstól mintegy 100 mérföldre délkeletre meghibásodott a bal oldali, egyes hajtómű, a Pratt & Whittney által gyártott PW1500-as áttételes egységet a pilóták leállították, majd megszakították útjukat és Párizs – Charles de Gaulle repülőtéren biztonságosan landoltak - írja az Airportal.hu.

Az Aviation Herlad szerint

az utasok nagy durranást hallottak a hajtómű felől, majd lángok csaptak ki az erőforrásból.

A landolás után átnézték a gépet és kiderült, hogy az alacsony nyomású kompresszor titánból készült turbinalapátjaiból hiányzik néhány. Az esetet súlyosnak minősítették és a nyomozásba bevonták az Egyesült Államok Nemzeti Balesetvizsgáló Bizottságát is.

A két szervezet kérte most meg a lakosokat, hogy segítsenek az elveszett alkatrészek megtalálásában, azokra ugyanis a nyomozás miatt szükség lenne. A helyzetet azonban nehezíti, hogy az eset nagyjából egy hónapja, július 25-én, ráadásul egy erdős rész fölött történt, így egy többnyire sűrű növényzettel benőtt területet kellene átvizsgálni Perrigny-sur-Armancon környékén.

A keresett alkatrészdarabok nem nagyobbak 30 centiméternél.

A balesetben érintett repülőgépet azóta megjavították, augusztus 2-án Párizsból visszatért genfi bázisára és rendben teljesíti menetrendi szerinti járatait.