eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Brit és európai uniós zászló egymáson a brit uniós tagság tervezett megszűnését (Brexit) ellenző tiltakozáson a londoni parlamentnél 2019. április 10-én, amikor az Európai Bizottság gyakorlati iránymutatásokat adott ki a tagállamoknak Nagy-Britannia rendezetlen kiválásának esetére.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Bíróságon próbálják megakadályozni Boris Johnson brexittrükkjét

Bíróságon próbálja megakadályozni brit parlamenti képviselők egy csoportja, hogy Boris Johnson kormányfő esetleg a parlament felfüggesztésével, megállapodás nélkül vezesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes október 31-ei határnapján.

A skóciai legfelsőbb polgárjogi bíróságon hétfőn kezdődött meg az ezzel kapcsolatos eljárás. A képviselők azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki: törvénytelen és alkotmányellenes a parlament felfüggesztése a megállapodás nélküli brexit keresztülviteléhez. A július 24. óta hivatalban lévő brit kormányfő, Boris Johnson ugyanis többször is elutasította, hogy kizárja ezt a lehetőséget.

A bíróság szeptemberben hallgatja meg a feleket az ügyben, amelynek gyorsított eljárását nem hagyta jóvá, noha a kereset benyújtói aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy esetleg kifuthatnak az időből az október 31-én esedékes kilépés közeledtével. A kezdeményezéshez több mint hetven politikus csatlakozott, köztük Jo Swinson, az európai uniós tagság fenntartásáért és egy második brexitnépszavazásért kampányoló Liberális Demokraták vezetője.

A Boris Johnson vezette konzervatív brit kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból október 31-én, tekintet nélkül arra, hogy lesz-e megállapodás az EU-val vagy nem. A brit parlament alsóházában helyet foglaló képviselők többsége azonban elveti a rendezetlen Brexit lehetőségét.

Ezzel kapcsolatban olyan találgatások kaptak szárnyra, miszerint a kormányfő kész lenne a parlamenti ülésszak lezárását kezdeményezni az uralkodónál annak érdekében, hogy a képviselők ne akadályozhassák meg a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból.

A parlament munkája felfüggesztésének megakadályozására mások is nyújtottak be kereseteket. Köztük van Gina Miller civil aktivista, a londoni City egyik befektetési társaságának vezetője, aki szerint egy ilyen megoldás hatalmi visszaéléssel élne fel, és semmibe venné a brit alkotmányosság központi elemét, a parlament szuverenitását.

A kormány keddi hírek szerint arra készül, hogy képviselők egy csoportja megpróbálja a törvényhozás révén megakadályozni a megállapodás nélküli Brexitet. A BBC értesülése szerint erre szeptember második hetében, egy Észak-Írországról szóló jelentés vitájakor lehet számítani, az Európai Unió pedig addig vélhetően kivár a további tárgyalásokkal.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×