Nyitókép: Rosta Tibor

Még több pénzt önthetnek az Erasmus-rendszerbe

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. augusztus 4. 10:28
Az Erasmus+ programban több mint 9 millióan vettek részt az elmúlt 30 évben. Az Európai Parlament most egy olyan javaslatot terjeszt elő, amely háromszorosára növelné a terv támogatását a 2020 utáni költségvetésében.

A támogatás növelésével szélesebb körben lehetne még több mobilitási lehetőséget biztosítani az emberek számára a kisdiákoktól kezdve egészen a felnőtt tanulókig.

Az Európai Parlament hozzáférhetőbbé kívánja tenni a programokat a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetűek számára - fogalmazott Milan Zver, az Európai Néppárt szlovén EP-képviselője.

"Az volt a célunk, hogy a gazdasági-társadalmi háttértől függetlenül minél szélesebb körben elérhetővé tegyük a programot az EU állampolgárainak. Sokkal több forrást biztosítottunk a diákok mobilitására."

Az Erasmus+ nagy hangsúlyt fektet az élethosszig tartó tanulásra, legyen szó új nyelvek vagy digitális készségek elsajátításáról, sportolásról.

A program továbbá szakmai kiválósági központokat is bevezet majd, ezek olyan, minőségi szakoktatást biztosító, nemzeteken átívelő platformok, amelyek segítségével új, hasznos készégeket lehet elsajátítani bizonyos szektorokban.

"Reményeink szerint ezek a szakmai kiválósági központok pozitív hatással lesznek az Európai Unió szakmai képzésének fejlődésére, ezért nagyon fontosak az ilyen kezdeményezések" - mondta Zver.

A 2020-at követő 7 éves uniós költségvetésről legkésőbb jövőre kell megállapodni a tagállamoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az Erasmus+ fejlesztése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást