eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Recep Tayyip Erdogan török államfő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) vezetőjét ábrázoló transzparens előtt lengetik a párt zászlóit az AKP isztambuli főpolgármester-jelöltjének, Binali Yildirim volt kormányfőnek a támogatói a helyhatósági választások napján, 2019. március 31-én Isztambulban.
Nyitókép: MTI/AP/Emrah Gurel

Szakértő: a török elnök több pénzt kér majd Brüsszeltől, hogy feltartóztassa a menekülteket

Rossz üzenet a Nyugat számára a török jegybankelnök múlt heti menesztése – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádióban. Egeresi Zoltán szerint Erdogan több pénzt kér majd Brüsszeltől, hogy feltartóztassa a menekülteket.

Erdogan török elnök politikája olyan gazdasági összeomláshoz vezethet, mint Venezuelában – közölte elemzését a napokban az Ashmore Group. A fejlődő országok befektetéseivel foglalkozó tanácsadó szerint tőkekorlátozás és államosítások is jöhetnek az országban, ha Erdogan a jelenlegi úton megy tovább. Egeresi Zoltán azonban úgy látja: Törökország,

bár válságban van, nem juthat csődközeli helyzetbe.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a török gazdaság a dél-amerikai országéval ellentétben több lábon áll.

"A török gazdaság sokkal plurálisabb, több szektora van. Ott van a turizmus, ami egyébként jön fel a korábbi évek válságához képest. Törökország most már egy

sokkal biztonságosabb országnak számít,

messze nem olyan vészes a helyzet, mint 2015, 2016 környékén volt. Alapvetően arra vigyáznak a török üzleti körök, hogy a nagy nemzetközi vállalatokat, amennyire lehet, bevonzzák. És amennyire lehet, védjék az ő jogaikat" – emelte ki Egeresi Zoltán.

A török jegybankelnök múlt heti menesztése ugyanakkor rossz üzenet a Nyugat számára – tette hozzá a szakértő. Egeresi Zoltán emlékeztetett: Erdogan elnök azért váltotta le a nemzeti bank vezetőjét, mert nem volt hajlandó kamatot csökkenteni.

"Ugye, egy működő piacgazdaságban - és a nemzetközi befektetők ezt nagyon figyelik -, a jegybankelnöknek függetlennek kell lennie a kormánytól. Egy elnöki rendelettel való beavatkozás, az, hogy a vezetőt leváltjuk, ezt részben felülírja. Törökországban egy 24,00 százalékos kamat van; ezt most elkezdik vágni, meglátjuk milyen ütemben, meglátjuk hova fog kifutni, de ez nem feltétlenül fogja a gazdasági stabilitást szolgálni" – mondta a szakértő.

Egeresi Zoltán kiemelte: Törökországban magas az infláció, a líra pedig tavaly elveszítette az értékének csaknem a felét, emellett Erdogannak sok a konfliktusa a Nyugattal is. A szakértő úgy látja: ha az országnak sikerül befektetőket bevonni az arab világból, Kínából vagy Dél-Koreából, az mérsékelheti a 3 éve tartó válságot.

Migráció és orosz érdekek

Hamarosan lejár az Európai Unió és Törökország közötti, a migráció kezeléséről szóló megállapodás. Ankara még tudja kezelni a helyzetet, de Erdogan elnök valószínűleg több pénzt kér majd Brüsszeltől, hogy feltartóztassa a menekülteket, jegyezte meg a témával kapcsolatban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa a műsorban.

Jelenleg mintegy 3 és fél millió szír menekült él Törökországban. A török azonban attól tartanak, hogy ez a szám hamarosan ugrásszerűen megnő, és

újabb migránshullám indul el.

A szír kormányerők ugyanis vissza akarják foglalni a felkelők kezén lévő Idlib tartományt. Hogy ezt elkerüljék, Törökország igyekszik együttműködni Oroszországgal, ez is közrejátszhatott abban, hogy a NATO-tag Ankara légvédelmi rendszereket vásárolt Moszkvától – véli Egeresi Zoltán.

"Az oroszok befolyásos szereplővé váltak, elég komoly ráhatásuk van Asszadra, úgyhogy az oroszok és a törökök kénytelenek kooperálni Szíriában. Azzal, hogy a törökök most orosz fegyvereket vettek, az oroszoknak tettek szívességet. Azzal, hogy gyakorlatilag egy NATO–állam vesz orosz fegyvereket, az egy nagyon jó marketing, több állam is már jelezte, hogy akkor hajlandó lenne orosz fegyvereket venni. Például Szaúd-Arábia, aki egyébként az amerikai érdekszféra tagja. Ez

az orosz érdekeket szolgálja

mindenféleképpen, hogy meggyengítse az Egyesült Államoknak a szövetségi rendszerét” – mutatott rá a szakértő.

A migrációs nyomást Ankara még tudja kezelni, a gazdasági válság miatt frusztrált lakosság azonban egyre nehezebben tolerálja el a menekülteket – mutat rá Egeresi Zoltán. "Jóval olcsóbban dolgoznak, mint a törökök, illegálisan.

A török munkanélküliségi ráta hivatalosan majdnem 15 százalék, úgyhogy ez egy olyan probléma, amihez nagyon sok pénzt kell majd a törököknek bevonzania,

de Erdogan egyelőre még eltökélt amellett, hogy ezeket a szíreket – amennyire lehet – bent tartsák" – tette hozzá.

A szakértő így arra számít, hogy Erdogan elnök több pénzt kér majd Brüsszeltől, hogy feltartoztassa a menekülteket, az Európai Unió és Törökország között kötött erről szóló megállapodás ugyanis hamarosan lejár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×