eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésről (INF) Brüsszelben 2019. július 5-én, miután a katonai szövetség nagyköveti szintű megbeszélését folytatott az Oroszország Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

NATO-főtitkár: az idő lassan elfogy

A nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést egyoldalúan Oroszország fenyegeti – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a NATO-Oroszország Tanács ülése után. Jens Stoltenberg elmondta, hogy Ukrajna helyzetéről is egyeztettek.

A nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés veszélyben van, ennek pedig egyetlen oka az, hogy Oroszország ezt folyamatosan megszegi – jelentette ki a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg a NATO-Oroszország Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: felszólították Moszkvát, hogy térjen vissza a megegyezés betartásához.

„A szerződés veszélyben van. Sajnos semmi jelét nem láttuk az áttörésnek, pedig az idő lassan elfogy. A szövetségesek ismét arra szólították fel Oroszországot, hogy térjen vissza a nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésben foglaltak betartásához. Oroszország ezzel kapcsolatban aggodalmait fejezte ki. Valamennyi szövetséges elkötelezett a fegyverek ellenőrzése és elterjedésük megakadályozása iránt, mégis, fel kell készülni egy nukleáris eszközökről szóló szerződés nélküli világra, amely mindannyiunk számára sokkal instabilabb lesz” - emelte ki a főtitkár.

Oroszországnak augusztus 2-ig van ideje arra, hogy visszatérjen a szerződéshez, eddig az időpontig a NATO mindent megtesz, hogy megmentse a megegyezést

– tette hozzá Jens Stoltenberg.

A szerződéstől való eltávolodás aggodalomra ad okot, ugyanis azt mutatja, hogy más fontos, a globális biztonság érdekében kötött megállapodás is könnyen veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A tanács ülésén az Ukrajnával kapcsolatos biztonsági helyzetről is egyeztettek, Jens Stoltenberg szerint nincs előrelépés a minszki megállapodás végrehajtásában.

„A NATO szövetségesei ismételten felszólítják Moszkvát, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet,

a lefoglalt hajókat és felszereléseket” - hangsúlyozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként szerdán írta alá az INF szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. Az Egyesült Államok még február 1-jén jelentette be, hogy felfüggeszti a megállapodást, és kilép ebből, hogyha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben a szerződést.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×