eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bécs, 2017. október 17.Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott bécsi megbeszélés után, 2017. október 17-én. Két nappal korábban az ÖVP nyerte meg az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

A politikai erők szabad játéka érvényesül Ausztriában

Szeptember 29-re tűzték ki a Strache-botrány miatti előre hozott osztrák parlamenti választást. Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint a május vége óta működő átmeneti kormány egy különböző koalíciókból álló törvénygyárrá vált. Kiss J. László szerint ez a folyamat nyár végén választási kampányban fog kicsúcsosodni. A szakértő azt is mondta: szinte megjósolhatatlan, hogyan alakulnak majd a többségi viszonyok az osztrák parlamentben.

Mint ismert, május végén végleg megbukott Sebastian Kurz kisebbségi kormánya, előzetesen a szabadságpárti miniszterek kiszálltak a kabinetből, köszönhetően az Ibiza-gate-nek. Azóta lényegében Brigitte Bierlein volt alkotmánybíró, párton kívüli politikusnőnek a szakértői kormánya van hatalmon, ami egy nagyon furcsa helyzetet eredményezett Ausztriában. Ugyanis

nincs a parlamentben kormány és ellenzék, az ideiglenes kancellárnak nincs befolyása

a parlamentre, és mondhatni a politikai erők szabad játéka érvényesül jelenleg - fogalmazott az InfoRádiónak Kiss J. László.

"Mindenki mindenkivel megállapodhat, törvényjavaslatot hozhatnak egyes kérdésekben, és mindig változó többségek vannak, hol az egyik, hol a másik párt lép koalícióra" – mutatott rá a külpolitikai szakértő, hozzátéve: ebből a helyzetből következik az, hogy

az osztrák parlament törvénygyárrá vált.

Kiss J. László szerint ez a folyamat át fog menni választási kampányba nyár vége felé, hiszen szeptember 29-re tűzték ki a választásokat.

A leendő – végleges – kabinettel kapcsolatban a szakértő rámutatott, hogy bár Sebastian Kurz pártja növelni tudta támogatottságát (31 százalékról 36 százalékra), önmagában nem lesz képes kormányt alakítani, tehát a többség alkotásnál a választék meglehetősen korlátozott. A Szabadságpárt felmerülhet, ami 20 százalék körül van, a szociáldemokraták 22 százalék körül voltak az EP-választáson, a nagykoalíció helyreállításának viszont nincs meg a realitása, véli Kiss J. László. Rajtuk kívül 10–10 százalékos támogatással bírnak a zöldek és a liberális NEOS.

Sebastian Kurz azonban a kancellári terhektől mentesülve jelenleg országjárásba kezdett, vagyis ő már kampányüzembe kapcsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×