eur:
393.47
usd:
368.3
bux:
66071.78
2024. április 24. szerda György
Donald Trump amerikai elnök beszél a 46. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2019. március 2-án. Az évenkénti konferenciát az Amerikai Konzervatív Unió rendezi befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Trump keményen üzent Iránnak

Korábban nem látott válaszcsapásról írt az amerikai elnök a Twitteren.

Donald Trump amerikai elnök szerda este a Twitteren arra figyelmeztette Iránt, hogy a Teherán által aznap bejelentett várható urándúsítást Washington "fenyegetésként" értékeli.

"Csak óvatosan a fenyegetésekkel. Visszaüthetnek, akkorát, amekkorát korábban még senki nem ütött" - írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Felidézte egyúttal Haszan Róháni iráni elnök szerdai bejelentését is, amikor is Haszan Róháni elnök közölte: Irán növeli az urándúsítás szintjét a 2015-ben megkötött atomalkuban megszabott 3,67 százalék fölött július 7. után, méghozzá "annyit, amennyit csak akarunk, amennyire szükség lesz, amennyire a szükségleteink erre kényszerítenek bennünket".

A perzsa állam jelenleg 3,67 százalékosra dúsítja az uránt, ezt a 2015-ben megkötött többhatalmi egyezmény lehetővé teszi. Iráni tisztségviselők azonban jelezték: 20 százalékos dúsításra készülnek. Ezzel közelebb jutnak az atomfegyverekhez szükséges, 90 százalékos urán előállításához.

Donald Trump 2018 tavaszán egyoldalúan kilépett a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris egyezményből. A lépést a többi aláíró - az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió - elítélte és továbbra is érvényesnek tekintette az atomszerződést. Róháni elnök azonban májusban 60 napos határidőt adott a szerződést aláíró többi nagyhatalomnak, hogy kompenzálják azokat az amerikai szankciókat, amelyek károsítják az iráni gazdaságot. Ez a határidő most vasárnap jár le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×