eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meghalt egy turista a vulkánkitörés miatt Olaszországban

Egy ember meghalt, egy másik megsérült az olaszországi Stromboli vulkán kitörésében - közölték az olasz hatóságok szerdán. A szigeten tartózkodó turistákat evakuálják.

A vulkánkitörés a kora délutáni órákban kezdődött. Egy olasz turista, aki éppen kirándult a vulkánon, életét veszítette, egy másik megsérült.

A szigetet sűrű füst és majdnem két kilométer magas hamufelhő lepi be a helikopterekről készült felvételek szerint. A vulkánsziget szokása szerint hangos, robbanásra emlékeztető zajjal lövellte a magasba a tüzes kőzetdarabokat.

A Sciarra del fuoco nevű lejtőn két különböző kráternyílásból folyik a láva a tenger irányában.

A szigeten nyaraló turisták egy része a magasba lövelt tüzes rögök elől a tengerbe vetette magát. Többeket Stromboli kikötőjében komphajók vettek fedélzetükre.

A sziget egyik települése, Ginestra polgármestere szerint nincs ok a pánikra és nincsen szükség evakuálásra: a lakosok egy része azonban el akarja hagyni a szigetet, mások bezárkóztak otthonaikba. A turisták többsége is a távozás mellett döntött.

A tűzeső a sziget több pontján lángba borította a száraz növényzetet.

A helyszínen vannak az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság egységei.

A vulkán tevékenysége ezen a webkamerán élőben követhető.

A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik. A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

Stromboli, 2019. július 3.
Hamuoszlop emelkedik magasba 2019. július 3-án, miután kitört a Stromboli tűzhányó a Szicíliától 60 km-re északra elterülő azonos nevű apró szigeten. A kitörés következtében egy ember életét vesztette, egy megsérült, a turistákat kiköltöztetik a szigetről.
MTI/EPA/ANSA/Bartolino Leone
Hamuoszlop emelkedik magasba 2019. július 3-án, miután kitört a Stromboli tűzhányó a Szicíliától 60 km-re északra elterülő azonos nevű apró szigeten. A kitörés következtében egy ember életét vesztette, egy megsérült, a turistákat kiköltöztetik a szigetről. MTI/EPA/ANSA/Bartolino Leone

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×