Nyitókép: Kremlin.ru

Tűz ütött ki egy orosz tengeralattjárón, sok a halott

Infostart
2019. július 2. 16:00
Kigyulladt egy orosz tengeralattjáró, és legalább 14 tengerész az életét vesztette - értesült az orosz média.

Az orosz haditengerészet legalább 14 tagja meghalt a hétfői balesetben - adta híról a Russia Today. A kutatófeladatokat ellátó tengeralattjárón tűz ütött ki, az áldozatok a BBC szerint füstmérgezésben haltak meg. A katasztrófa hírét megerősítette az orosz védelmi minisztérium is, bár nem ismertették a balesetet szenvedett jármű típusát, sem meghajtásának módját, sem a legénység létszámát. Annyit írtak, hogy "július 1-jén

tűz ütött ki biometrikus kísérletek elvégzése közben az orosz területi vizekben egy tudományos-kutatási mélytengeri merülőjárművön, amelynek rendeltetése a tenger, illetve az óceánfenék kutatása Oroszország haditengerészeti flottája számára.

Tizennégy orosz tengerész vesztette életét az égéstermékek okozta mérgezésben".

Az Interfax arról tudósít, hogy az incidens hétfőn történt, a tüzet sikerült eloltani. A jármű most az orosz északi flotta szeveromorszki bázisán van a Barents-tengeren. Katonai kutatást végzett orosz vizeken, amikor a baleset megtörtént. Az okok kiderítésére vizsgálatot indított az orosz haditengerészet.

A tűz az AS-12 típusú, Losarik nevű, lapértesülés szerint nukleáris meghajtású tengeralattjárón ütött ki. A speciális merülőegységet 2003-ban állították hadrendbe, és kutatási és mentési feladatokra használják.

A Moscow Times emlékeztet, 2000 augusztusában az atommeghajtású Kurszk szenvedett balesetet a Barents-tengeren, miután robbanás történt a fedélzetén. A balesetben odaveszett a legénység mind a 118 tagja. Legutóbb 2008-ban volt hasonlóan súlyos baleset, akkor a Nerpa nevű atom-tengeralattjárón freongáz-szivárgás miatt húszan haltak meg.