eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György
A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Hiába az új voksolás, Erdogan elnök pártja elbukta Isztambult

Fölényesen nyerte az isztambuli főpolgármester-választást az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu (53,7 százalék).

A CNN Türk török hírtelevízió által ismertetett első, de már 96,1 százalékos feldolgozottságnál közölt részeredmények szerint az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu 53,7 százalékkal áll az élen vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson Törökországban. Ugyanezt közölte az Anadolu török állami hírügynökség is.

Kormánypárti kihívója, Binali Yildirim volt kormányfő 45,3 százalékon áll. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után a megismételt választáson is elveszíti a legnépesebb város vezetését.

"Hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához a megismételt isztambuli főpolgármester-választás"

- jelentette ki vasárnap nyilvános beszédében a szavazás fő ellenzéki jelöltje, Ekrem Imamoglu, aki a voksok 98,78 százalékos feldolgozottságánál már 54 százalékkal állt az élen.

Az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények szerint a kormánypárti kihívó, Binali Yildirim volt kormányfő jelenleg a szavazatok 45,11 százalékával rendelkezett ugyanekkor.

Yildirim előzőleg elismerte vereségét,

gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának, Ekrem Imamoglunak.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették.

Imamoglu márciusban 0,16 százalékkal, mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×