eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Új eljárás jön a nácik által elrabolt kincsek visszaadása ügyében

Húsz éve zajlanak különböző országokban műtárgyvisszaadási perek, de a hasonló ügyeket gyakran eltérően bírálják el.

Nemzetközi kutatócsoport dolgozza ki a nácik által elrabolt műalkotások visszaadásának szabályait a Bonni Egyetemen. Az ötévesre tervezett projektet a német kulturális minisztérium 873 ezer euróval (281 millió forint) támogatja - jelentette be kedden az egyetem.

A kutatócsoport angol nyelvű szabálykönyvet készít - idézte a közlemény Matthias Wellert, a projekt vezetőjét.

1998-ban Washingtonban több mint 40 ország kötelezte el magát, hogy "méltányos és igazságos megoldást" talál a náci rablások áldozatai vagy örököseik számára.

Az azóta eltelt húsz év műtárgyvisszaadásaiból kiderült, hogy az egymáshoz nagyon hasonló eseteket a különböző országokban másképp bírálják el.

A projekt során az eseteket áttekintik és rendszerezik, majd megfogalmazzák a szabályokat. A fókuszban Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×