eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Phjongcshang, 2017. február 14.Egy férfi nézi a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mostohafivérének meggyilkolásáról szóló híreket televízión a dél-koreai Phjongcshangban 2017. február 14-én. Előző nap két nő mérgezett tűkkel megölte Kim Dzsong mostohafivérét, Kim Dzsong Namot a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Kim Dzsong Nam Észak-Korea néhai kommunista diktátorának, Kim Dzsong Ilnek az elsőszülött fia volt, aki a dél-koreai Yonhap hírügynökség tudósítása szerint házasságon kívül született, és 1995-ben Kínába emigrált.  (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A CIA informátora lehetett Kim Dzsong Un meggyilkolt féltestvére

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátora volt Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam, akit két évvel ezelőtt gyilkoltak meg Malajziában - értesült a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

Az amerikai újság azt írta egy meg nem nevezett személyre hivatkozva, akinek tudomása van minderről, hogy Kim Dzsong Nam és a CIA között "volt kapcsolat", de sok részlet erről nem ismert.

"Több korábbi amerikai illetékes azt mondta, valószínűtlen, hogy a féltestvér, aki éveken át Észak-Koreán kívül élt, és akinek nem volt ismert hatalmi bázisa Phenjanban, tudott volna részletekkel szolgálni a titkolózó ország belső működéséről" - írja a lap, amely szerint ugyanezek az illetékesek mondták azt, hogy

Kim Dzsong Namnak szinte bizonyosan voltak kapcsolatai más államok, különösen Kína titkosszolgálatával is.

Az újság azt írja, hogy Kim Dzsong Nam 2017 februárjában - amikor megölték - azért utazott Malajziába, hogy találkozzon a CIA-beli kapcsolattartójával, de feltehetően nem ez volt útjának egyetlen célja.

A CIA egyelőre nem reagált a lapban megjelent értesülésekre.

A 45 éves Kim Dzsong Namot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcára VX idegmérget kentek. A korábban megvádolt két elkövető - az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnami Doan Thi Huong - azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás felvételben vesznek részt. Az ügyészség mindkettejük ellen visszavonta a gyilkosság vádját, és mindkettejüket már szabadon engedték. Az ügy ezzel gyakorlatilag lezárult, mivel az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával kapcsolatban megnevezett négy észak-koreai állampolgár nincs őrizetben. Ők még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát.

Kuala Lumpur hivatalosan nem írta a phenjani rezsim számlájára a merénylet elkövetését, és világossá tette, hogy nem akarja az esetet politikai síkra terelni.

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×