Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új szlovákiai párt elnöke: újra kell fogalmazni a magyarság jövőképét

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. május 21. 09:29
Pozsonyban a hétvégén megtartotta alakuló közgyűlését a Simon Zsolt független parlamenti képviselő nevével fémjelzett újabb, immáron negyedik szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum. A párt céljai között szerepel, hogy alternatívát nyújtson a szlovákiai magyaroknak egy erős és egységes parlamenti képviselet érdekében.

A kormánypárti, jelenleg az 5 százalékos bejutási küszöb határán ingázó Híd, a parlamenten kívüli, 3,5 százalékon mozgó Magyar Közösség Pártja, és az egy százalék alatti támogatottságot jegyző Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mellett szombaton megtartotta alakuló ülését az új szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum. A párt elnökévé azt a Simon Zsoltot választották, aki korábban az MKP színeiben volt már földművelésügyi miniszter, majd alapító tagja volt a Hídnak, melyből a 2016-os kormányalakítás során lépett ki, mert nem volt hajlandó szerepet vállalni a Smerrel és Szlovák Nemzeti Párttal kötött koalícióban.

Simon Zsolt szerint a Magyar Fórum

nem azért jött létre, hogy tovább darabolja a már így is eléggé megosztott szlovákiai magyar közösséget, hanem hogy összekapcsolja azt.

Az alakulóülésen elmondta, hogy a Hidat és az MKP-t a bukás veszélye sem kényszerítette rá arra, hogy változtasson nézetein. „A választót egyre kevésbé tudják megszólítani. A választó új politikusokat, generációváltást, új nézeteket és új célokat igényel” – hangsúlyozta az újonnan megalakult párt vezetője.

Egyúttal továbbra is elutasította az együttműködést a két jelenlegi kormánypárttal, a Smerrel, az SNS-szel, valamint a szélsőséges eszméket valló Mi Szlovákiánk Néppárttal. „Újra kell fogalmazni a magyarság jövőképét, rövid- és középtávú céljait, a párt programját, és céljait a 2020-as parlamenti választásokra” – tette hozzá. Simon Zsolt hozzátette, hogy a hétvégi európai parlamenti választáson még nem indulnak.

Simon fontosnak tartja a kisebbségfejlesztés hosszú távú céljainak meghatározását. Ennek kapcsán megváltoztatná Szlovákia alkotmányának preambulumát. Az alaptörvényben olvasható „mi, a szlovák nemzet“ szókapcsolatot a „mi, a Szlovák Köztársaság állampolgárai“ szövegre cserélné, hogy minden állampolgár a sajátjának érezze az országot. A párt programjában szerepel továbbá a területi felosztás átalakítása úgy, hogy az ne érintse hátrányosan a magyarságot, valamint a vidékfejlesztés és a magyar oktatási intézményrendszer újraértékelése is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új szlovákiai párt elnöke: újra kell fogalmazni a magyarság jövőképét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást