eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brit nemzeti színű zászlót fényképez egy férfi a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a  kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Fóris György: egyszer csak elege lehet az EU-nak a britek "akadékoskodásából"

Alaposan felforgathatja a nyáron megalakuló új Európai Parlamentet, hogy az új EU-szkeptikus brit párt főlényesen nyerheti a jövő hét végi EP-választást. A Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója, Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a lassan évek óta tartó politikai bizonytalanság már a családok szintjén is erodálja a brit társadalmat.

A brit parlament szeme előtt a brexittel kapcsolatban most két dátum lebeghet: a július 1-jei, amikorra eldől, beülnek-e a brit képviselők az Európai Parlamentbe, illetve az az október végi nap, amit az Európai Tanács megadott Nagy-Britanniának a kilépésról szóló döntésre.

Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint viszont egyik időpont sem feltétlenül veszedelmes a britek számára. Hogy miért?

"Akár szeptember 15-én is előállhatnak azzal, hogy már majdnem elkészültek egy új verzióval, de még egy kis időre ven szükségük, ezért hosszabbítást kérnek, és akkor a Donald Tusk-féle (ő az Európai Tanács elnöke - a szerk.) menetrendhez igazodva megkapják az eredeti egy év pluszt a kilépés tartalmi előkészítésére" - fejtegette a szakértő; jövő márciusra már úgyis túl lesznek az unió vezetői minden olyan folyamaton, amibe a britek beleszólhattak, például az Európai Bizottság elnöke személyének megválasztásába.

A dolgot tehát lehet "tologatni", ám az EU-s oldalon - mint Fóris György rámutat -

fogy a türelem.

"Amitől sokan tartanak brit oldalon, főleg a bentmaradást óhajtók közül, hogy

az európai politikának elege lesz a brit akadékoskodásból és döntésképtelenségből, és felülkerekedhet azok véleménye, akik azt mondják, mint a francia elnök, Emmanuel Macron korábban: inkább hagyják a briteket kilépni megállapodás nélkül, csak hagyják már ők békén az uniót"

- vázolta az irodaigazató.

Ez utóbbi forgatókönyv akkor kerülhet előtérbe, ha a szélsőségesen EU-szkeptikus erők a vártnál nagyobb arányban győznek az európai parlamenti választásokon; ezáltal

megnőhet az euroszkeptikus pártok közös ereje az Európai Parlament alakulóülésén, ami Fóris György szerint "fontos lélektani pillanat lehet", ahhoz mérten allokálnak nekik támogatást, pénzügyi forrásokat, parlamenti termeket, beszédidőt, funkciókat.

"Aztán utána egy hónappal kivonul 30 brit képviselő a frakcióból és emiatt annak a mérete csökken, az már egy nagyon nagy fejfájást okozhat" - tette hozzá.

Fóris György szerint a brit társadalmat is rettentően erodálja a most már években mérhető káosz.

"Egymást érik azok a szakértői, bölcs emberi vélemények, amiket már sokan mondtak az elején is, már akkor, amikor David Cameron miniszterelnök szavaztatni akart a brexitről:

ez akkora megosztottságot idéz elő, amit minimum egy generáció idejébe telik majd kiheverni. Családok is kezdenek emiatt kettéhasadni."

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 óra után az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×