Egyre közelebb a kereskedelmi megállapodás

Infostart / MTI
2019. május 1. 16:20
Az amerikai pénzügyminiszter szerint "gyümölcsözőek" voltak a szerdán befejeződött tárgyalások Kínával.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdai Twitter-bejegyzésében az állt, hogy az általa és Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő által vezetet amerikai delegáció "gyümölcsöző" megbeszéléseket folytatott Pekingben, ahol a kínai delegációt Liu Ho miniszterelnök-helyettes vezette.

A következő fordulóra Washingtonban, május 8-án kerül sor.

A szerdán záródott kétnapos pekingi megbeszélésen kereskedelmi ügyekről volt szó, ideértve a szellemi tulajdonjogok védelmével, a technológiatranszfer kikényszerítésével, a nem vámjellegű kereskedelmi akadályokkal, a mezőgazdasággal, a szolgáltatásokkal, a beszerzésekkel és a végrehajtással kapcsolatos kérdésekről.

A korábbiakhoz hasonlóan konkrét bejelentések most sem voltak.

Elemzők szerint azonban egyre jobban közelítenek az álláspontok,

és ennek alapján a Bloomberg hírügynökség valószínűnek tartja, hogy a két ország elnöke a májusi tokiói csúcstalálkozón aláírja a kereskedelmi megállapodást. A The Wall Street Journal szerint az aláírásra május végén, vagy júniusban kerül sor.

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja már dollármilliárdokban mérhető károkat okozott a világ két legnagyobb gazdaságának, zavarokat keltett a globális ellátási láncolatokban és megrengette a pénzpiacokat is.

Az amerikai elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, valamint tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.