Nyitókép: MTI/EPA/Joe Boland

Mi köze az Új IRA-nak a régihez?

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2019. április 25. 10:26
Az Új IRA nevű katolikus, britellenes, szakadár militáns csoport vállalta magára a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözést. A szervezet a fiatal újságírónő meggyilkolásáért részvétét fejezte ki, mint írták: „az ellenség elleni támadás során vesztette életét”. Mit lehet tudni erről az új fegyveres szervezetről?

Az Új IRA az elmúlt években jelent meg, és főként a fiatalok között vált népszerűvé – tájékoztatta az InfoRádiót Varga Gergely. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója hozzátette: a múlt pénteki merényletet is feltehetően 18-19 éves fiatalok hajtották végre.

Az elnevezés mutatja, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szervezet még mindig vonzó a radikális észak-ír katolikusok számára. A szakértő egyelőre nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az új szerveződésnek van-e valamilyen kapcsolata a korábbival. Mint mondta: talán a merényletet feltárni szándékozó nyomozás után több információ áll majd a közvélemény rendelkezésére ezzel kapcsolatban is.

Azt azonban kijelentette: az Új IRA nem olyan társadalmi közegben működik, ami segítené a megerősödését.

Az elmúlt két évtized történései pozitív hatásokat gyakoroltak mind az ír-brit, mind a felekezetek közötti viszonyra.

Az európai uniós tagságnak köszönhetően például megszűnt az Észak-Írország és Írország közötti határ. Tehát a rendezett brexit a további konfliktusok elkerülését is segítené. Ilyen környezetben pedig nehezebben erősödnek meg a radikális terrorszervezetek, mint az 1960-70-es években, amikor az IRA jól szervezetten, széles támogatottsággal működött.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi köze az Új IRÁ-nak a régihez?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást