eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és a kétnapos hivatalos látogatáson Szerbiában tartózkodó szlovén hivatali partnere, Borut Pahor sajtótájékoztatót tart Belgrádban 2019. január 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Aleksandar Vucic: ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.

"Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé" - mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szavait idézték a szerbiai hírportálok.

Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Arról beszélt, hogy évente 35 ezer fővel csökken Szerbia lakossága, és a szerbiai társadalom a "legöregebb" Európában.

"Mert ő (Vucic) elüldözi a fiatalokat, és szíriaiakat és magyarokat hoz be"

- hangoztatta Trifunovic. Aleksandar Vucic erre reagálva azt is mondta, hogy még egyszer bocsánatot kér "minden Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholban, Óbecsén és Temerinben élő embertől".

"Bocsánatot kérek a kosarai hőstől, Cerna Tibortól és minden, Torontálvásárhelyen és máshol élő embertől és családtagjaiktól, akik életüket áldozták a szerb haza oltárán.

De mit tegyünk, egyesek felelőtlenségének nincs határa" - idézte a B92 hírportál Vucicot.

Az RTS szerbiai közszolgálati televízió megszólaltatta vasárnap Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét. A politikus azt mondta, hogy megdöbbentette Trifunovic kijelentése. Mint mondta: nem tudja, hogy sovinizmus, idegengyűlölet vagy ostobaság áll-e Trufinovic megnyilvánulása mögött, de ezzel megmutatta az igazi arcát. Pásztor úgy fogalmazott, hogy Trifunovic nem tudja megsérteni, megalázni, sem pedig megbélyegezni a vajdasági magyar közösséget, és nála "izmosabb politikusok is próbálkoztak ezzel az előző korszakban, de nem sikerült, és neki (Trifunovicnak) politikai kiskakasként sem fog sikerülni". Azt üzente Trifunovicnak - és azoknak, akik annyira ismerik a történelmet, mint ő -, hogy a magyarok 1100 éve érkeztek a térségbe, és ott maradnak, "hűen a hagyományaikhoz, a szomszédaikhoz, és emberhez méltó jövőt akarnak építeni" . Több belgrádi politikai vezető is keményen bírálta Trifunovicot az elhangzottak miatt.

"Fel vagyok háborodva a sértegetések miatt, amelyekkel Trifunovic illette a magyar nemzetiségű állampolgárainkat. Úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha idetelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének, és veszélyt jelentenének,

sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre"

- mondta Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Hangsúlyozta: tudja azt, hogy senki se gondolkodik Szerbiában úgy, mint Trifunovic.

Szombaton Belgrád központjában ismét mintegy tízezren tüntettek Aleksandar Vucic elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve. Az "Egy az ötmillióból" jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői ezúttal jobbára a szabad média és a választások tisztességes feltételeinek megteremtését szorgalmazták.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×