eur:
394.73
usd:
370.79
bux:
65276.41
2024. április 23. kedd Béla
Theresa May brit miniszterelnök érkezik az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről (Brexit) rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozóra Brüsszelben 2019. április 10-én.
Nyitókép: Theresa May brit miniszterelnök érkezik az Európai Unióból történő brit kiválás ügyéről (Brexit) rendezett rendkívüli európai uniós csúcstalálkozóra Brüsszelben 2019. április 10-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A brexit új időpontja: mire a levelek lehullanak...

A brit kormányfő elfogadta a huszonhetek javaslatát a Brexit halasztásáról.

Theresa May brit kormányfő elfogadta az Európai Unióban bennmaradó tagországok vezetőinek javaslatát az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztásáról legfeljebb október 31-éig - jelentette be az Európai Tanács elnöke a szerdai, rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs után.

Az egyezségnek része, hogy júniusban felülvizsgálják a döntést, de szakemberek szerint ezt nem úgy kell érteni, hogy változhat a határidő, pusztán annyit jelent, hogy áttekintik a folyamat állását.

A brit kormányfő június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, Donald Tusk pedig rugalmas, akár egyéves halasztást javasolt. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor ezt - sokak szerint főként belpolitikai okokból - ellenezte.

"Idegesítő" franciák

Az éjszakába nyúló brüsszeli találkozón sokáig nem jutottak egyetértésre a bennmaradó tagállamok vezetői a kiterjesztés javasolt időtartamáról.

Sajtóhírek szerint az ülésen tizenheten a hosszú halasztás mellett érveltek, Macron pedig ellene, és hárman nyitottak voltak mindkét lehetőségre, de inkább a rövidebb határidő felé hajlottak.

Egy névtelenséget kérő diplomata nemtetszésének adott hangot a franciák "idegesítő" magatartásával kapcsolatosan, amellyel szerinte csak "önnön fontosságukat és befolyásukat akarják csillogtatni".

"Macron kissé skizofrén helyzetben van. Egyrészt hazai közönsége történelmi okok miatt kemény fellépést akarna látni a britekkel szemben, másrészt Franciaország egyike azon államoknak, amelyeket legsúlyosabban érintene a kemény Brexit" - mondta egy másik illetékes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×