eur:
395.31
usd:
364.53
bux:
65596.86
2024. március 19. kedd Bánk, József

Tízezrek tiltakoztak Németországban az uniós szerzői jogi reform ellen

Több tízezer ember vonult az utcákra szerte Németországban szombaton, hogy "megmentsék az internetet" az uniós szerzői jogi reformtól.

A legtöbben, mintegy negyvenezren Münchenben vonultak utcára. Kölnben 10 ezer ember tiltakozott. Hamburgban hatezer, Hannoverben körülbelül 3200 ember hallatta a hangját. Ezen kívül "internetvédő" felvonulás volt Berlinben, Stuttgartban, Magdeburgban, Rostockban, Lipcsében és más városokban is.

A tiltakozók szerint a tervezett szerzői jogi változtatások, amelyekről kedden szavaz az Európai Parlament, korlátozzák az önkifejezés szabadságát azáltal, hogy

a tartalommegosztó szolgáltatóknak feltöltési szűrést kell majd alkalmazniuk, megakadályozandó, hogy jogellenesen szerzői jog által védett tartalmat lehessen megosztani az interneten.

Az új szabály a reform bírálói szerint cenzúrához fog vezetni, mert az automatikus szűrő az idézeteket és a paródiákat is ki fogja szűrni, amelyek megosztása nem jogsértő.

A tervezett szabályozás ellenzői szerint az automatikus feltöltési szűrő telepítése ráadásul a kisebb cégeknek jelentős anyagi terhet jelent, amelyet sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Németországban különösen nagy az ellenállás az új uniós szerzői jogi szabályokkal szemben. Csütörtökön szolidaritása jeléül a német nyelvű Wikipedia leállította oldalát, holott az új szerzői jogi szabályok az internetes enciklopédiának mentességet adnak.

Az uniós jogalkotók szerint viszont muszáj korszerűsíteni a jelenlegi szerzői jogi szabályokat, melyek jelenleg nem nyújtanak kellő védelmet az alkotók jogainak internetes megsértésével szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×