eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.
Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Támogatja a kilépés elhalasztását a brit alsóház

A brit alsóház nagy többséggel szavazta meg, hogy a Theresa May vezette kormány a brexit eredeti, március 29-i határidejének elhalasztását kérje az Európai Uniótól. A May-kormány rögtön ezután bejelentette, hogy harmadszorra is benyújtja jövő héten a kétszer már leszavazott alkutervezetet, amelyet az unió már jóváhagyott.

Az indítványt nagy többséggel, 412 igem és 202 nem szavazattal fogadták el. Az indítvány alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig - a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig - elfogadja a brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is elutasított megállapodást.

Ebben az esetben a halasztás célja az, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Theresa May miniszterelnök már előző nap figyelmeztette a képviselőket arra, hogy a brexit-megállapodás elfogadása nélkül nagy valószínűséggel ennél jóval hosszabb halasztásra lenne csak lehetőség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Elvettek egy fontos módosítót

A csütörtöki legfontosabb szavazás szavazás előtt elvetett a londoni alsóház egy fontos módosító indítványt, amely újabb népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról.

A módosítási javaslatot egy képviselő ahhoz a kormányzati beterjesztéshez nyújtotta be, amelynek alapján a parlament felhatalmazná a konzervatív párti brit kormányt, hogy kezdeményezze az Európai Uniónál a brit uniós tagság megszűnésének halasztását.

A módosító indítvány a halasztás céljaként határozta volna meg az újabb EU-referendum kiírását,

de a javaslatot a képviselők 334:85 arányban elvetették. A módosítást nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A kedd és a szerda hatalmas kudarc volt Maynek

A brit alsóházban kedden másodszor is óriási többséggel utasították el azt a megállapodást, amelyet Theresa May brit kormányfő alkudott ki Brüsszellel a brit kilépés feltételrendszeréről.

Szerdán jött az újabb pofon, amikor a brit képviselők azt szögezték le, hogy nem akarnak megállapodás nélküli, azaz rendezetlen brexitet, míg a kormányfő ezt csak a kilépés eredeti, március 29-i dátumánál akarta kizárni. Theresa May indítványát saját kormányából is többen leszavazták. Erre a miniszterelnök azt, hogy

"A háznak meg kell értenie, és el kell fogadnia, hogy ha nem támogatja az egyezségünket, és a megállapodás nélküli, március 29-ei kilépést sem, azzal az 50. cikkely határidejének jelentős kitolása mellé áll".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×