INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

brexit

alsóház

szavazás

theresa may

London, 2019. január 15. A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Támogatja a kilépés elhalasztását a brit alsóház

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

A brit alsóház nagy többséggel szavazta meg, hogy a Theresa May vezette kormány a brexit eredeti, március 29-i határidejének elhalasztását kérje az Európai Uniótól. A May-kormány rögtön ezután bejelentette, hogy harmadszorra is benyújtja jövő héten a kétszer már leszavazott alkutervezetet, amelyet az unió már jóváhagyott.

Az indítványt nagy többséggel, 412 igem és 202 nem szavazattal fogadták el. Az indítvány alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig - a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig - elfogadja a brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is elutasított megállapodást.

Ebben az esetben a halasztás célja az, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Theresa May miniszterelnök már előző nap figyelmeztette a képviselőket arra, hogy a brexit-megállapodás elfogadása nélkül nagy valószínűséggel ennél jóval hosszabb halasztásra lenne csak lehetőség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Elvettek egy fontos módosítót

A csütörtöki legfontosabb szavazás szavazás előtt elvetett a londoni alsóház egy fontos módosító indítványt, amely újabb népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról.

A módosítási javaslatot egy képviselő ahhoz a kormányzati beterjesztéshez nyújtotta be, amelynek alapján a parlament felhatalmazná a konzervatív párti brit kormányt, hogy kezdeményezze az Európai Uniónál a brit uniós tagság megszűnésének halasztását.

A módosító indítvány a halasztás céljaként határozta volna meg az újabb EU-referendum kiírását,

de a javaslatot a képviselők 334:85 arányban elvetették. A módosítást nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A kedd és a szerda hatalmas kudarc volt Maynek

A brit alsóházban kedden másodszor is óriási többséggel utasították el azt a megállapodást, amelyet Theresa May brit kormányfő alkudott ki Brüsszellel a brit kilépés feltételrendszeréről.

Szerdán jött az újabb pofon, amikor a brit képviselők azt szögezték le, hogy nem akarnak megállapodás nélküli, azaz rendezetlen brexitet, míg a kormányfő ezt csak a kilépés eredeti, március 29-i dátumánál akarta kizárni. Theresa May indítványát saját kormányából is többen leszavazták. Erre a miniszterelnök azt, hogy

"A háznak meg kell értenie, és el kell fogadnia, hogy ha nem támogatja az egyezségünket, és a megállapodás nélküli, március 29-ei kilépést sem, azzal az 50. cikkely határidejének jelentős kitolása mellé áll".

Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018