eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
A francia haditengerészet, a Marine Nationale által 2019. március 14-én közreadott képen egy tíz kilométer hosszú és egy kilométer széles olajfolt úszik a tengeren a Vizcayai-öbölben, a francia partok előtt, miután kigyulladt, majd március 13-án elsüllyedt a Grimaldi olasz társaság Grande America konténerszállító hajója a francia partok előtt.  A fedélzetén tartózkodó mind a 27 embert kimentették francia és brit mentők. A francia hatóságok erőfeszítéseket tesznek a tengerbe ömlő olaj terjedésének megakadályozására.
Nyitókép: MTI/AP

Gigantikus olajfolt közelít Európa partjaihoz

Egy több mint tíz kilométer hosszú és egy kilométer széles olajfolt tartott csütörtökön a francia partok felé egy két nappal ezelőtt elsüllyedt olasz teherhajóról, amely 2200 tonna kőolajat szállított.

A francia tengeri mentők vasárnap este nyolc óra körül kapták a riasztást a tengeri mentés római központjától, hogy a Hamburgból Casablancába tartó Grand America nevű, 214 méter hosszú teherhajó segítséget kér. A hajó kapitánya ezt megelőzően jelentette, hogy tűz ütött ki a fedélzeten, amikor a jármű 262 kilométerre délnyugatra volt Penmarch francia tengerparti várostól.

A 26 fős személyzetet a francia hatóságok hétfőre virradóra kimentették, a hajó viszont a partoktól 333 kilométerre kedden elsüllyedt, s jelenleg 4600 méter mélyen van.

A tengeri prefektúra szerda este jelezte, hogy a felderítő repülések olajszennyezést észleltek a Grand America hajótörésének helyszínén. Az olajfolt La Rochelle magasságában, mintegy 200 méterre a francia partoktól tíz kilométer hosszan és egy kilométere szélességben terült el, s az előrejelzések szerint

vasárnap vagy hétfőn érhet el közvetlen a partokhoz.

Jean-Louis Lozier tengeri prefektus a breton kikötővárosból, Brestből a helyszínre vezényelte az Argonaute nevű, környezetszennyezési elhárításra specializálódott hajót, valamint az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség (EMSA) segítségét is kérte a szennyezés elhárításában.

"Előrejelzéseink szerint az olajfolt maradványai a nouvelle-aquitaine-i partszakaszt vasárnap vagy hétfőn érhetik el, a különösen kedvezőtlen időjárás miatt, amely egyébként nehezíti az elhárítási munkálatokat is a tengeren" - közölte Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter. Az érintett tengeri szakaszon jelenleg 4-6 méter magas hullámok tombolnak.

Francia tájékoztatás szerint

az olasz tengerjáró 365 konténert szállított, amelyek közül 45-ben voltak veszélyesnek minősülő anyagok, valamint 2 ezer gépjármű is volt a hajón. Ezenkívül mintegy 2200 tonna olajat raktároztak a hajó alsó részében.

A konténerek közül mintegy negyven a tűz következtében a tengerbe zuhant, már a süllyedés előtt.

Francia környezetvédő szervezetek feljelentést tettek a bresti bíróságon környezetszennyezés miatt, miután álláspontjuk szerint a tenger mélyére süllyedt 2 ezer jármű több száz tonna mérgező anyagot tartalmaz a halakban és tengeri emlősökben gazdag francia tengeri területen. A francia környezetvédelmi minisztérium jelezte, hogy az ügyészség megindította az eljárást, és felszólította a hajó tulajdonosát, hogy minden szükséges intézkedést tegyen meg a környezetszennyezés elkerülésére.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×