INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

március 15.

szijjártó péter

marosvásárhely

Marosvásárhely, 2019. március 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél 2019. március 14-én. MTI/Boda L. Gergely

A kölcsönös tiszteletről beszélt Szijjártó Péter

Infostart / MTI

A magyarságnak, akárcsak 1848-ban, ma is összefogva kell megvédenie szabadságát - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Marosvásárhelyen a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. 

Szijjártó Péter a székely vértanúk emlékműve mellett egyebek között arról beszélt, hogy az 1848-as forradalom nem kizárólag történelem, hanem a "szívünk, gerincünk". Az akkori forradalmárok a maguk jövőjét, a most élők jelenét építették, amikor a szabadságért harcoltak.

Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni

- mondta a politikus, aki szerint a mai magyarok is képesek arra, hogy - mint 1848-as elődeik - megváltoztassák a történelem menetét.

A magyar közösségeket sehol nem lehet erőszakkal asszimilálni vagy hátrányban részesíteni. Magyarország nemzeti kormánya mindig ki fog állni a határon túli magyarok jogaiért - jelentette ki a miniszter. Magyarország a területén élő nemzeti kisebbségeknek biztosítja a lehetőséget, hogy szabadon, bármiféle retorzió nélkül megünnepelhessék hőseiket, nemzeti összetartozásukat - mondta Szijjártó Péter.

"A kölcsönös tisztelet jegyében mi is elvárjuk minden országtól, ahol magyar emberek élnek, hogy megünnepelhessék saját hőseiket és a nemzeti összetartozásukat.

Ha ugyanis a többségi nemzet megadja a nemzetiségeknek a tiszteletet, azzal saját méltóságát is őrzi, ha a nemzetiségek megélhetik és tovább örökíthetik önazonosságukat, azzal erősítik és nem gyengítik azt az országot, ahol élnek" - vélekedett.

A külügyminiszter szerint ma jelentős erők mozdultak meg azért, hogy a következő évtizedekben tízmilliók induljanak meg Európába Afrikából és a Közel-Keletről, és Európa nyugati része mindezt "feltartott kézzel nézi". A magyarok büszkék lehetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unióban egyedüliként kérdezte meg az embereket arról, hogy akarnak-e tömeges bevándorlást, akarnak-e lemondani a szuverenitásukról és arról a jogukról, hogy maguk döntsék el, kikel akarnak együtt élni - fogalmazott a politikus.

Hozzátette: a szuverenitás megőrzésének útja biztosítja a Kárpát-medence magyarságának a megmaradását. "Csak annak a nemzetnek van jövője, amely a családok támogatására és megerősítésére, a becsületes munkára és a nemzedékek közötti megértésre épít" - mondta Szijjártó Péter, aki arra biztatta hallgatóságát, mutassák meg Európának és a világnak, hogy a magyar nemzet véleményét nem lehet és nem is érdemes figyelmen kívül hagyni.

Nyitókép: MTI/Boda L. Gergely
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018