INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

brexit

egyesült királyság

parlament

Megvan, mikor és meddig halasztaná a brit kormány a brexitet

Megvan, mikor és meddig halasztaná a brit kormány a brexitet

Infostart / InfoRádió

Elutasította szerdán a londoni alsóház annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brexit feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Meglepetésre egy módosításra bólintottak rá. Később határidőt is szabtak.

A brit parlament szerda este elutasította a megállapodás nélküli brexit lehetőségét, tehát az Egyesült Királyság csakis a parlament által elfogadott kilépési dokumentum alapján hagyhatja el az Európai Uniót. A képviselők szerda este újra szavaznak: ezúttal a kilépési határidő májusig történő meghosszabbításáról.

Mindössze négy szavazat többséggel, 312-308 arányban bólintott rá a brit parlament a törvényjavaslatra, amely kimondja:

az Egyesült Királyság megállapodás nélkül soha nem léphet ki az Európai Unióból.

A voksolás után Theresa May kormányfő a sok hetes vitától rekedt hangon úgy fogalmazott: ha a képviselők valóban el akarják kerülni a megállapodás nélküli Brexitet, nincs más megoldás, mint a már előterjesztett brexittervezet elfogadása.

„Kiléphetünk az elmúlt két év során kialkudott megállapodás alapján, vagy újabb népszavazást írhatunk ki, de azzal azt kockáztatnánk, hogy egyáltalán nem lépünk ki az unióból, amivel viszont súlyos károkat szenvedne a nép belénk vetett bizalma” - mondta a brit kormányfő, mire az ülésterem munkáspárti oldala örömujjongásban tört ki. Theresa May hozzátette: egy teljesen új megállapodás lehetőségét az Európai Unió határozottan elutasította.

A brit kormány szerda este bejelentette, hogy

ha a londoni alsóház egy héten belül elfogadja a brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, London a brexit egyszeri, június 30-áig terjedő elhalasztását fogja kérni az Európai Uniótól,

annak érdekében, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Az indítvány csütörtökön kerül az alsóház elé vitára és szavazásra. Theresa May miniszterelnök a beterjesztés ismertetése előtt közölte: rövid idejű, technikai jellegű halasztásra csak akkor van mód, ha a brexitmegállapodást a képviselők elfogadják.

May szerint a háznak meg kell értenie, hogy ha továbbra sem támogatja a brexitfeltételekről szóló egyezséget, akkor a kiválás sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Előzmények

A brit kormány és az Európai Unió közti másfél évnyi alkudozás árán kiharcolt brexittervezetet a parlament alsóháza kedden másodjára is elutasította – mindannak ellenére, hogy Theresa May kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke előzőleg jogilag kötelező erejű biztosítékokban egyezett meg a sokat vitatott ír pótmegoldással kapcsolatban.

A konzervatív kormányt korábban támogató, a kilépési dokumentumot azonban újfent elutasító észak-ír Demokratikus Unionista Párt szóvivője felszólította Theresa May miniszterelnököt: adja az EU tudtára: a megállapodás-tervezet végleg bedöglött.

Michael Barnier, az Európai Unió brexitügyi főtárgyalója mindazonáltal kijelentette: a megállapodás-tervezet továbbra is az egyetelen tervezet, ami az asztalon van, más dokumentumról az uniós intézmények és tagállamok nem kívánnak újabb tárgyalásba bonyolódni.

Az éppen Kelet-Afrikában tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő is megerősítette: a kilépési dokumentum nem alku tárgya.

Angela Merkel német kancellár kijelentette: a brit parlament kedvezőtlen döntése következtében jócskán beszűkültek a rendezett kilépés lehetőségei.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018